Gemeente Wageningen

Wageningen blijft kampen met financiële tegenslagen uit het verleden

De gemeente Wageningen staat in 2007 opnieuw voor ombuigingen. Diverse financiële tegenvallers uit het verleden leiden ertoe dat de negatieve trend geen halt kan worden toegeroepen. Na de afgelopen bezuinigingsrondes en het aantreden van de nieuwe regering, mocht verwacht worden dat de financiële vooruitzichten gunstiger zouden zijn. De Voorjaarsnota laat nu echter een ander beeld zien. Voor dit jaar kan het tekort worden opgevangen door het positieve saldo van de Programmarekening 2006.

Voor dit jaar kan het tekort worden opgevangen door het positieve saldo van de Programmarekening 2006. Voor 2008 en verder zullen echter nieuwe bezuinigingen gevonden moeten worden. Dit noodzaakt de gemeente om vanaf 2008 jaarlijks minimaal EUR 800.000 te bezuinigen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met nieuwe verlagingen van de algemene uitkering. Het college zet daarom in op een structurele bezuiniging van EUR 1.500.000.

Voorjaarsnota 2007
Uit de Voorjaarsnota blijkt dat de begroting voor 2007 een tekort laat zien van in totaal EUR 900.000. Naast de erfenis uit het verleden wordt dit veroorzaakt door opnieuw een forse verlaging van de algemene uitkering van het rijk en enkele kleinere tegenvallers.

Ontwikkeling algemene uitkering rijk
Een belangrijke tegenvaller is de ontwikkeling van de algemene uitkering die gemeenten ontvangen van het rijk. Jaarlijks kan de uitkering variëren. Naar nu bekend is geworden, moet opnieuw rekening gehouden worden met kortingen op de algemene uitkering. Bovendien zijn in het Regeerakkoord voor de komende jaren bezuinigen voor de gemeenten opgenomen.

Programmarekening 2006
De gemeente Wageningen sluit 2006 af met een voordelig saldo van EUR 1.788.000. Dit is hoger dan het bedrag dat bij de najaarsnota 2006 al gemeld en verantwoord was. Een van de oorzaken van het voordelige saldo vormen de lagere kosten van bijstandsverlening door de scherpe daling van het aantal uitkeringsgerechtigden. Andere oorzaken zijn onder meer de hogere opbrengsten van bouwvergunningen en de lagere kapitaallasten van investeringen.