Rechtbank Almelo


Rechtbank vernietigt weigering huisvesting school De Passie

Almelo, 24 mei 2007 - De gemeente Wierden heeft op onjuiste gronden besloten de huisvesting voor onderwijs door De Passie te weigeren. Dat heeft de rechtbank Almelo vandaag beslist in de beroepszaak die De Passie tegen de gemeente had aangespannen.

De stichting Evangelisch Bijbelgetrouw Voortgezet Onderwijs (EBVO) wil onder de naam De Passie in de gemeente Wierden een school stichten voor voortgezet onderwijs. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft deze school ook opgenomen in het door haar vastgestelde Plan van Scholen 2003-2005. EBVO heeft de gemeente Wierden verzocht te zorgen voor huisvesting van deze school.

Concreet heeft EBVO zowel voor het jaar 2005 als voor het jaar 2006 een aanvraag ingediend om te worden opgenomen op het zogenoemde programma voor huisvestingsvoorzieningen. De bevoegde organen van de gemeente Wierden (eerst de gemeenteraad en na een wetswijziging burgemeester en wethouders) hebben dit steeds geweigerd. Zij beriepen zich er met name op dat financiering van de huisvesting niet mogelijk is. Zij hebben daarom de grens voor uitgaven voor huisvesting op nul gesteld.

Tegen zowel de weigering voor 2005 als 2006 heeft EBVO beroep ingesteld bij de rechtbank. De rechtbank heeft nu uitspraak gedaan en de beide weigeringen vernietigd.

De reden hiervoor is dat volgens de rechtbank de Wet op het voortgezet onderwijs niet toestaat om alle huisvesting te weigeren als een school is opgenomen in het Plan van Scholen. De rechtbank baseert dit oordeel op de tekst, de geschiedenis en het systeem van deze wet. De gemeente mocht daarom de grens voor uitgaven niet op nul zetten en niet alle huisvesting afwijzen.

De gemeente zal nu voor 2005 en 2006 nieuwe besluiten moeten nemen. Daarbij moet zij er rekening mee houden dat zij volgens de wet moet zorgen voor een redelijke vorm van huisvesting voor De Passie.

Zowel EBVO als de gemeente kan tegen de uitspraak van de rechtbank binnen zes weken hoger beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag.

LJ Nummers

BA5675
BA5673

Bron: Rechtbank Almelo
Datum actualiteit: 24 mei 2007 Naar boven