Niet alle pasta is echt pasta
24.05.2007 / 14:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Capita bv
Capita bv
Traditionele bolognese saus favoriet bij Nederlander
Amsterdam, 24 mei 2007 - Nederlanders blijven trouw aan de rode saus met groente en gehakt
als het om pasta gaat. Hoewel er inmiddels oneindig gevarieerd kan worden met pasta,
blijft de traditionele pasta bolognese bij ruim zeventig procent favoriet. Dat blijkt uit
het Grand'Italia Pasta Onderzoek, gehouden onder ruim duizend Nederlanders. Overigens is
niet alle pasta daadwerkelijk pasta. Alleen wanneer het gemaakt is van durumtarwe, mag
het zo worden genoemd. De rest heet officieel deegwaren.
Goede koolhydraten in Italiaanse pasta
De durumtarwe in Italiaanse pasta maakt het tot een gezonde maaltijd met goede
koolhydraten, want deze tarwesoort heeft een lage glycemische index (GI). Deze index
bepaalt welke koolhydraten goed en welke slecht zijn. Koolhydraten die een langzame
stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken en voor langere tijd energie leveren, zijn
goed. Deze koolhydraten hebben een GI van maximaal vijftig. Slecht zijn de koolhydraten
met een GI boven de 50. Deze laten het glucoseniveau in het bloed weliswaar snel stijgen,
maar zijn geen langdurige bron van energie.
Cultuurbarbaren met verbrande tongen
Voor zeventig procent van de Nederlanders behoort pasta tot de lievelingsmaaltijd. Maar
hoe populair pasta ook is; niet alle Italiaanse tradities worden overgenomen. De helft
kookt de pasta gaar tot extra gaar en niet al dente (beetgaar), zoals de Italianen doen.
Bij het controleren of de pasta gaar genoeg is, brandt ruim een kwart van de Nederlanders
zijn tong.
De traditie om de pasta om de vork te draaien, wordt door Nederlanders ook niet
overgenomen; ruim 35 procent van hen hakt de slierten liever in stukjes. Pasta opwarmen
zal een echte Italiaan ook niet zo snel doen, omdat de al dente dan verloren gaat.
Nederlanders vinden dit echter geen bezwaar, 32 procent kookt het voor meerdere dagen.
Lady en de Vagebondje spelen
Uit het onderzoek blijkt dat de romantische tekenfilm Lady en de Vagebond het meest wordt
geassocieerd met pasta. De beroemde scène waarbij de twee honden langzaam samen
één spaghettisliert eten, is door tien procent van de Nederlanders zelfs
een keer nagespeeld. De tweede film waaraan wordt gedacht, is de klassieker The
Godfather. Slechts enkele respondenten denken bij pasta aan spaghettiwesterns.
/////////////////////////////////