Niet alle pasta is echt pasta

24.05.2007 / 14:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Capita bv

Capita bv

Traditionele bolognese saus favoriet bij Nederlander

Amsterdam, 24 mei 2007 - Nederlanders blijven trouw aan de rode saus met groente en gehakt als het om pasta gaat. Hoewel er inmiddels oneindig gevarieerd kan worden met pasta, blijft de traditionele pasta bolognese bij ruim zeventig procent favoriet. Dat blijkt uit het Grand'Italia Pasta Onderzoek, gehouden onder ruim duizend Nederlanders. Overigens is niet alle pasta daadwerkelijk pasta. Alleen wanneer het gemaakt is van durumtarwe, mag het zo worden genoemd. De rest heet officieel deegwaren.

Goede koolhydraten in Italiaanse pasta
De durumtarwe in Italiaanse pasta maakt het tot een gezonde maaltijd met goede koolhydraten, want deze tarwesoort heeft een lage glycemische index (GI). Deze index bepaalt welke koolhydraten goed en welke slecht zijn. Koolhydraten die een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken en voor langere tijd energie leveren, zijn goed. Deze koolhydraten hebben een GI van maximaal vijftig. Slecht zijn de koolhydraten met een GI boven de 50. Deze laten het glucoseniveau in het bloed weliswaar snel stijgen, maar zijn geen langdurige bron van energie.

Cultuurbarbaren met verbrande tongen
Voor zeventig procent van de Nederlanders behoort pasta tot de lievelingsmaaltijd. Maar hoe populair pasta ook is; niet alle Italiaanse tradities worden overgenomen. De helft kookt de pasta gaar tot extra gaar en niet al dente (beetgaar), zoals de Italianen doen. Bij het controleren of de pasta gaar genoeg is, brandt ruim een kwart van de Nederlanders zijn tong.

De traditie om de pasta om de vork te draaien, wordt door Nederlanders ook niet overgenomen; ruim 35 procent van hen hakt de slierten liever in stukjes. Pasta opwarmen zal een echte Italiaan ook niet zo snel doen, omdat de al dente dan verloren gaat. Nederlanders vinden dit echter geen bezwaar, 32 procent kookt het voor meerdere dagen.

Lady en de Vagebondje spelen
Uit het onderzoek blijkt dat de romantische tekenfilm Lady en de Vagebond het meest wordt geassocieerd met pasta. De beroemde scène waarbij de twee honden langzaam samen één spaghettisliert eten, is door tien procent van de Nederlanders zelfs een keer nagespeeld. De tweede film waaraan wordt gedacht, is de klassieker The Godfather. Slechts enkele respondenten denken bij pasta aan spaghettiwesterns.

/////////////////////////////////