Provincie Drenthe

Provinciale steun voor Buitenplaats Eelde
24 May 2007

GS stellen provinciale staten voor om Museum de Buitenplaats in Eelde voor 2008 te steunen met een subsidie van 200.000 euro. Daarmee loopt de provincie vooruit op de museumnota die in 2008 klaar moet zijn. In het kader van die nota wil het college alvast 250.000 euro per jaar reserveren voor een subsidie aan het museum voor de periode 2009-2012. Gedeputeerde Tanja Klip-Martin (VVD) wijst op het collegeprogramma. "Daarin geven GS aan dat naast het Drents Museum ook een aantal andere grotere musea een belangrijke plek moeten krijgen in het provinciale cultuurbeleid. De Buitenplaats is daarbij nadrukkelijk in beeld," zo zegt de cultuurgedeputeerde.

Museum de Buitenplaats vraagt al sinds een paar jaar om financiële steun van de provincie, omdat het museum al geruime tijd financiële problemen voorziet. Die hebben te maken met het aanstaande vertrek van de (vrijwillige) directie en de professionaliseringsslag die het Museum moet maken. De provincie heeft in 2005 door Bureau Berenschot onderzoek laten doen naar de verschillende toekomstscenario's van de Buitenplaats. Op basis van dat onderzoek hebben provinciale staten van Drenthe zich in het voorjaar van 2006 voorstander getoond van structurele financiële steun van de provincie voor deze voorziening. Ook in 2006 en 2007 heeft de Buitenplaats al een bijdrage gekregen van 100.000 euro om de omslag in de professionalisering van de bedrijfsvoering vorm te geven.

De subsidie is onder andere bedoeld voor een goed beheer van het complex als provinciaal cultuurmonument. Het museumpaviljoen vormt een samenhangend geheel met de verschillende tuinen en diverse bijgebouwen alsmede het monumentale Nijsinghhuis.
Verder heeft De Buitenplaats voor de komende jaren grote tentoonstellingen en verschillende culturele activiteiten in petto. Die wil het college ondersteunen omdat het bijdraagt aan een breder en hoogwaardig cultureel aanbod in Drenthe en Noord-Nederland. Ook zal de Buitenplaats extra investeren in kennisoverdracht aan bezoekers en in de promotie van De Buitenplaats en werving van bezoekers door reclame, marktonderzoek en samenwerking met andere musea, de horeca en hotels.

De provincie Drenthe is niet de enige partij die steun betuigt aan de Buitenplaats. Het college gaat er bij haar voorstel aan de staten van uit dat de gemeente Groningen zijn steun aan Museum de Buitenplaats in elk geval tot en met 2008 voortzet. De gemeente doet dit in de vorm van gesubsidieerde arbeidsplaatsen. De gemeente Tynaarlo heeft zich in bestuurlijk overleg met de provincie eveneens bereid getoond met werkgelegenheidsmiddelen een bijdrage te verlenen aan Museum de Buitenplaats en daarmee in zekere zin de rol van de gemeente Groningen over te nemen. Verder zijn er afspraken gemaakt met het Drents Museum over de afstemming in het tentoonstellingsbeleid en over het medegebruik van het nieuwe depot van het Drents Museum.