Gemeente Breda

Gemeente pakt overlast van fietsen in de binnenstad aan

De gemeente Breda wil het aantal fout geparkeerde fietsen in de binnenstad terugdringen en een goed gebruik van fietsenstallingen bevorderen.

Daarom start eind mei een grote campagne gericht op fietsers, waarin de gemeente vraagt om mee te werken aan een fietsvrij voetgangersgebied.

In de Bredase binnenstad wordt al geruime tijd veel overlast ervaren van fout geparkeerde fietsen, met name op koop- en uitgaansavonden. De fietsen ontsieren gevels van winkels en horecapanden en vormen obstakels voor voetgangers en hulpdiensten. Het is ook verboden fietsen te parkeren tegen gevels van gebouwen. In flyers die speciaal voor dit doel worden uitgedeeld, wordt fietsers gevraagd hun fiets te stallen in één van de bewaakte stallingen aan de Nieuwstraat, de Kraanstraat en de Oude Vest of in één van de onbewaakte rekken of klemmen. De flyers worden ook aan verkeerd gestalde fietsen gehangen. Daarnaast communiceert de gemeente via bladen en op websites over de campagne.

De capaciteit van de bewaakte fietsenstallingen aan de Nieuwstraat, de Kraanstraat en de Oude Vest is ruim 1.600. Daarnaast zijn er ruim 800 onbewaakte klemmen en plaatsen in rekken. De gemeente onderzoekt waar op korte termijn extra stallingsmogelijkheden te realiseren zijn; gedacht wordt aan extra fietsklemmen en mobiele fietsenstallingen. Op wat langere termijn wil de gemeente het aantal bewaakte stallingen uitbreiden. Tot slot wil de gemeente de openingstijden van bewaakte stallingen verruimen.

Vanwege de omvang van de overlast laat de gemeente het niet bij een campagne en uitbreiding van fietsenstallingen alleen. In de loop van juni gaat de gemeente fout geparkeerde fietsen uit het voetgangersgebied verwijderen. Deze fietsen worden vervolgens opgeslagen bij BSW bedrijven Breda. De eigenaar kan zijn of haar fiets terughalen tegen betaling van EUR 25,-. Voorkomen is natuurlijk beter, daarom waarschuwt de gemeente enkele weken vooraf met stuurhangers. Na deze eerste opschoningsactie volgen er na de zomer nog enkele. De gemeente heeft de winkeliers en horeca-ondernemers in de binnenstad per brief op de hoogte gebracht van de campagne.

Breda, 16 mei 2007