Rechtbank Alkmaar


Maximale celstraf en jeugd-tbs voor 18-jarige

De 18-jarige M.S. uit Den Helder is veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van twee jaren en jeugd-tbs voor de doodslag in 2006 op een 17-jarige jongen.

Rond 03.30 uur in de nacht van 3 op 4 maart 2006 gingen de verdachte en zijn medeverdachte naar de woning van de jongen om iets uit te praten. M.S. had die avond gedronken, droeg een mes bij zich en was "opgefokt". In de woning liet hij zich niet tegenhouden door de moeder van de jongen. Er ontstond een handgemeen. De medeverdachte hield de jongen vast en de verdachte stak hem met een mes in het bovenlichaam. Het slachtoffer overleed later die dag.

De officier van justitie vorderde toepassing van het meerderjarigenstrafrecht. De rechtbank heeft kennis genomen van de rapportages van Bureau Jeugdzorg en een psychologische rapportage over verdachte en geen reden gezien om een uitzondering te maken. Het minderjarigenstrafrecht is dus van toepassing.
De rechtbank acht het bizar dat enkele jaren geleden de broer van de verdachte op vergelijkbare wijze om het leven is gekomen. Dit heeft M.S. er niet van weerhouden een mes bij zich te dragen. Vanwege de ernst van het delict heeft de rechtbank de maximale straf opgelegd. Dat wil zeggen een gevangenisstraf van twee jaren. Daarnaast acht de rechtbank plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (jeugd-tbs) geboden. De maximale duur van jeugd-tbs is zes jaren.

Bron: Rechtbank Alkmaar
Datum actualiteit: 24 mei 2007 Naar boven