Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam gaat investeren in het Van Maanenbad en het Oostelijk zwembad. Het gaat om bedragen van in totaal 8 miljoen en respectievelijk 3 miljoen euro. Voorstellen om dit mogelijk te maken doet het college bij de kadernota. Wethouder Bolsius presenteerde vanmiddag het masterplan zwembaden Rotterdam 2007 2020 Een duik in de toekomst! : Rotterdam heeft voldoende zwemwater, goed verspreid over de stad. Het is van belang het voorzieningenpakket op peil te houden voor de korte én de lange termijn.

Het masterplan geeft op basis van onderzoek een inventarisatie van het aanbod aan zwembaden in Rotterdam. Hierbij is gekeken naar de vraag van verschillende groepen gebruikers en naar de spreiding van het totaal aan zwemwater over de stad.

Het college van burgemeester en wethouders is met de onderzoekers van mening dat Rotterdam een goed aanbod van zwembaden verzorgt voor haar inwoners. Het pakket van zwembaden moet een totaalbeeld vormen. Niet elk zwembad hoeft 50 meter lang te zijn, niet elk zwembad hoeft te beschikken over een beweegbare bodem etc. Sommige baden zullen vooral een beperkt gebied van Rotterdam bedienen, terwijl andere baden een veel groter stedelijk gebied bedienen. Ook moet met de vraag en het aanbod van gemeenten om Rotterdam heen rekening gehouden worden.

Gemeentelijke zwembaden bieden een aanbod van 25-meterbaden, instructiebaden en in de toekomst een 50- meter bad. Bijzondere zwemvormen als subtropisch, therapeutisch of in de welness sfeer dienen aan de commerciële sector te worden overgelaten.

Het college vindt het belangrijk om het totale pakket aan zwemvoorzieningen samen met de deelgemeenten te beschouwen. Het louter redeneren vanuit één zwembad brengt risico's met zich mee voor het investeringsniveau en de exploitaties. Met de deelgemeenten wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om duurzaam het totale aanbod van zwemwater zeker te stellen.

In Rotterdam zijn zestien openbare zwembaden. De exploitatie van de zwembaden is in handen van drie verschillende partijen, de dienst Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam, Sportfondsen Nederland en het zwembad Tropicana. Veertien zwembaden krijgen via de deelgemeenten hun jaarlijkse exploitatiebijdrage. De subsidie aan het Oostelijk zwembad loopt via de centrale stad. Tropicana ontvangt geen gemeentelijke bijdrage.

Bron: Bestuursdienst, 24-05-2007