Partij van de Arbeid

Zorgen over schulden agenten

24-05-2007 12:21

Door de lage salarissen heeft meer dan vijf procent van de agenten in Nederland schulden. PvdA-kamerlid Attje Kuiken vindt deze situatie zorgwekkend. Ze pleit daarom voor herijking van de salarissen van agenten en aanpak van de schulden: Agenten zijn het cement van de samenleving. Het is een zwaar en belangrijk beroep. Dat werk moet lonend zijn.

Steeds meer agenten hebben ernstige financiële problemen. Door de lage salarissen heeft meer dan vijf procent van de agenten in Nederland schulden. Om rond te kunnen komen nemen politiemensen er steeds vaker een baantje bij.

Kuiken: De signalen die ik van diverse agenten krijg, zijn ernstig. Ik hoor dat steeds meer agenten te maken krijgen met beslaglegging op hun loon. Politiemensen proberen op allerlei manieren hun loon op te krikken. Sommigen werken acht tot dertien weekenden achter elkaar om maar zoveel mogelijk onregelmatigheidstoeslag te vangen.

Volgens Kuiken moet er snel wat worden gedaan aan de nijpende omstandigheden van de agenten. Ze pleit daarom voor herijking van de salarissen van agenten en aanpak van de schulden. Zij roept minister Ter Horst (PvdA, Binnenlandse Zaken) op om naar de problematiek te kijken. Ook heeft Kuiken binnenkort overleg met de politievakbonden. Veiligheid en meer samenhang in buurten en wijken is een speerpunt van dit kabinet. Agenten zijn het cement van de samenleving. Het is een zwaar en belangrijk beroep. Dat werk moet lonend zijn.

De PvdA wil graag een onafhankelijk onderzoek en plan van aanpak voor de schuldsanering, maar ook om nieuwe beslagleggingen op loon door schulden te voorkomen.