Openbaar Ministerie

Journalist niet vervolgd voor fraude met stempas

Amsterdam, 24 mei 2007

Na afloop van de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart jongstleden meldde een journalist van het dagblad Metro dat hij vijf keer met verschillende stempassen aan de verkiezingen heeft deelgenomen. Hij weigerde de namen te noemen van de personen die hem hun stempas hadden gegeven. Wel gaf hij aan overeenkomstig ieders wens gestemd te hebben.

De gemeente deed hierop aangifte van het valselijk deelnemen aan de verkiezingen. Deze aangifte werd gebaseerd op verklaringen van de journalist zelf. De fraude was niet zelfstandig bij de stembureaus vast te stellen.

Nader onderzoek leidde niet tot ander bewijs voor de beweerde stempasfraude. Het enige bewijs dat in deze zaak bestaat, namelijk de inhoud van de aangifte en de verklaring van de journalist, is afkomstig van de verdachte zelf. De wet verbiedt een veroordeling op basis van alleen de verklaring van de verdachte. De conclusie is dat er onvoldoende bewijs is om de journalist te veroordelen. De gemeente en de betrokken journalist zijn inmiddels van de beslissing op de hoogte gesteld.