KNHS


Eventing: Op weg naar Hong Kong
22 mei 2007
eventing bijeenkomst

Ermelo (KNHS) - Van 10 tot en met 13 augustus wordt er in Hong Kong een eventing wedstrijd verreden. Naar dit evenement, dat vooral wordt gezien als test event voor de Olympische Spelen van 2008, worden twee Nederlandse combinaties afgevaardigd.

Madeleine Brugman met Marengo en Jan van Beek met Gidran Sohja wagen de lange reis en komen hopelijk met fraaie resultaten en veel informatie terug uit Hong Kong. Omdat deze komende eventing wedstrijd het enige hippische evenement is dat gebruikt kan worden als test, is het ook voor de dressuur- en springploeg van groot belang om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen uit de trip van Van Beek en Brugman.

Eventing bondscoach Martin Lips vertelt; De omstandigheden zijn daar zo totaal anders. Het is van groot belang dat we weten hoe de paarden reageren op het klimaat, de lange reis en al de andere vreemde zaken die we er tegen komen.

Om zo goed mogelijk voorbereid aan de start te komen, zijn inspanningsfysioloog Eric van Breda en veterinair Emile Welling zeer nauw betrokken bij de trip. Zij zullen de paarden en ruiters vanaf nu in Nederland zeer nauw volgen en waar mogelijk ondersteunen, beide heren reizen ook mee naar Hong Kong. Op die manier hopen alle betrokkenen het maximale aan kennis op te doen om in 2008 alle Nederlandse combinaties zo optimaal mogelijk aan de start te krijgen. Het team dat eind deze zomer afreist naar Hong Kong, bestaande uit bondscoach Martin Lips, Jan van Beek, Madeleine Brugman, veterinair Emile Welling en inspanningsfysioloog Eric van Breda kwam op maandag 21 mei bijeen in het KNHS centrum te Ermelo om met elkaar de voorbereidingen te bespreken en de balans op te maken. (Zie foto)

De route naar het EK
Vorig jaar heeft het Nederlands eventingteam tijdens de WEG in Aken de zo fel begeerde nominatie binnengehaald die de weg naar deelname aan de Olympische spelen van Hong Kong open hield. Voor een definitief startbewijs moeten de Oranje ruiters op het komende Europees kampioenschap in Italië echter ook nog flink presteren. Helaas gaat het pad naar Italië voor bondscoach Lips en zijn ruiters niet bepaald over rozen.
We stellen alles in het werk om er te komen maar op dit moment is het gewoon moeilijk. Toch geef ik het zeker nog niet op. In de aanloop naar Aken kregen we ook de nodige tegenslag en daar hebben we het ook gered. Willen we de Spelen halen, en überhaupt verder komen met de sport, dan moet het echter wel professioneler. Ik ben dan ook heel blij met de ondersteuning die we nu krijgen van Emile Welling en Eric van Breda. Met hun hulp gaan we onder meer aan de gang met regelmatige galoptrainingen waarbij we bijvoorbeeld gaan werken met hartslagmeters en lactaatwaarden.

Het lijstje mogelijke kandidaten voor het EK wordt echter steeds korter. Nederlands kampioene Madeleine Brugman staat natuurlijk nog op het lijstje van Lips. Daarnaast zijn ook Annemarie van Merkensteijn, Chantal Megchelbrink en Alice Naber nog mogelijke kandidaten. Annemarie wil in Lumuhlen in een vier sterren evenement aan de start verschijnen. De andere twee amazones hebben op dit moment te kampen met lichte blessures van hun paarden en zullen in Augustus in Schenefeld moeten laten zien dat hun paarden fit en in vorm zijn. De in Amerika wonende Werner Geven, die vorig jaar ook in Aken aan de start kwam, maakt ook nog een kans. Zijn paard is nu niet helemaal fit maar heeft zeker de mogelijkheden, dat is even afwachten, vertelt Lips.
Afgelopen weekend viel Tim Lips bij zijn poging om in Saumur een kwalificatie voor het EK te halen hard van zijn paard. Daarmee wordt de tijd voor Tim Lips wel erg kort en vader Martin tekent er ook bij aan dat dit niet het enige probleem is. Het paard van Tim, Oncarlos heeft weinig ervaring in geaccidenteerd, heuvelachtig terrein, de val in Saumur was daar ook deels aan te wijten. In Italië krijgen we daar ook mee te maken. Daar mee om leren gaan heeft tijd nodig. Jan van Beek gaat wel naar de wedstrijd komende zomer in Hong Kong maar heeft zelf al een streep door het EK gezet. Dat komt voor mijn paarden gewoon te vroeg. Om ons eventueel te kunnen kwalificeren voor het EK moeten ze dan nog te veel wedstrijden lopen, dat heeft geen zin.
Naast de genoemde ruiters heeft Martin Lips ook nog de B-kaderleden Mirella Vrolijk, Ninke Sminia en Marcella de Kam op zijn lijstje die mogelijk voor een verrassing kunnen zorgen.