KNHS


Clemence Ross-Van Dorp nieuw KNHS-bestuurslid
23 mei 2007
Clemence Ross-VanDorp bij Stal Eurocommerce

Ledenraad KNHS

ERMELO (KNHS) - De Ledenraad van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie heeft Clemence Ross-Van Dorp benoemd tot nieuw bestuurslid. Zij volgt hiermee Gerda Verburg op, die door haar benoeming tot Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit haar functie als KNHS-bestuurslid (portefeuille recreatiesport) op heeft moeten geven.

Clemence Ross (49), woonachtig in Breedenbroek, was tot maart 2007 Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sinds april 2007 is zij directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. Ross begon op zevenjarige met paardrijden bij de Schalkruiters in het Overijsselse Heeten. Ze bracht het tot de M-dressuur en L-springen. Daarna is ze altijd recreatief de paardensport blijven beoefenen. Ze was de trotse bezitster van twee Arabische Volbloedhengsten tot het moment dat ze de training niet meer kon combineren met het opvoeden van haar drie kinderen. Nog steeds draagt ze een warm hart toe aan de paardensport.

Naast deze benoeming kwamen er tijdens de Ledenraad diverse andere onderwerpen aan de orde.

Voortgang bouw
Op 21 juni wordt de eerste steen gelegd voor het nieuwe KNHS-kantoor in Ermelo.Gerda Verburg, de nieuwe minister van LNV, is bereid gevonden deze officiële handeling te verrichten.

ICT
Wat betreft de invoering van de nieuwe ICT, liet bestuurslid Iko Sevinga weten, dat fase 1 gerealiseerd is, alhoewel dit langer geduurd heeft dan gepland. De conversie van data van het oude naar het nieuwe systeem bleek veel tijdsintensiever dan gepland. Enkele doelen die inmiddels gerealiseerd zijn: de ledenadministratie is van 36 bestanden naar één database gegaan, de website van de KNHS is vernieuwd en via Mijn KNHS kunnen leden decentraal startcoupons aanvragen en zich abonneren op elf verschillende digitale nieuwsbrieven. De KNHS verwacht dat fase 2 in oktober 2007 klaar is. In verband met de grote drukte met uitgifte van startkaarten aan het einde van het jaar is er echter bewust voor gekozen dat het complete nieuwe systeem in maart 2008 live zal zijn.
In deze tweede fase zal o.a worden gerealiseerd dat de afhandeling van wedstrijdaanvragen volledig geautomatiseerd gaat plaatsvinden, deelnemers zich rechtstreeks kunnen inschrijven voor wedstrijden en dat aanmeldingen en wijzigingen van leden rechtstreeks door de verenigingssecretaris kunnen worden gedaan. Verder wordt de financiële administratie geïntegreerd.

Wedstrijdsport
Gert Naber, manager wedstrijdsport, liet weten dat er in het eerste kwartaal van 2007 1759 wedstrijden plaatsvonden, een toename van elf procent ten opzicht van 2006. Het aantal starts nam toe van 125.602 in het eerste kwartaal van 2006 naar 133.439 in het eerste kwartaal van 2007. Ook liet Naber aan de Ledenraad weten dat de basisdienstverlening de achterstand met o.a de aanvragen van startkaarten weer ingelopen heeft.

FNRS
De Ledenraad heeft een herziening van de bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen KNHS en FNRS goedgekeurd. De essentie van de overeenkomst is niet veranderd maar wel geactualiseerd; immers een groot aantal actiepunten uit de bestaande overeenkomst is inmiddels gerealiseerd. De herziene overeenkomst geeft een nieuwe impuls aan de samenwerking tussen branche en sport. Dit is belangrijk omdat de aanwas van KNHS-jeugdleden vooral via maneges plaatsvindt. Daarnaast leveren de Ruiterpaspoorthouders een belangrijke bijdrage aan de groei van het ledenaantal van de KNHS. Alle reden voor de Ledenraad om de samenwerkingsovereenkomst positief te beoordelen.

Herstructurering Recreatiesport
De Ledenraad heeft ingestemd met het principevoorstel herstructurering van de Recreatiesport binnen de KNHS. De recreatiesportleden zijn momenteel lid van de KNHS via de Recreatiesportvereniging (RSV). Op initiatief van het bestuur van de RSV is een voorstel ontwikkeld om de RSV te integreren in de KNHS. De huidige structuur is vanwege de extra bestuurslaag van de RSV niet optimaal, schept onduidelijkheid in de relatie tot het verenigingsrecht en neigt tot verzuiling terwijl het merendeel van de paardensporters ook de recreatiesport bedrijft. De herstructurering behelst integratie van de RSV in de KNHS waarbij de RSV-leden individueel lid worden van de KNHS. De elf ledenraadsleden die de recreatiesport binnen de KNHS vertegenwoordigen, worden rechtstreeks gekozen door de leden. Deze ledenraadsleden vormen het nieuw op te richten Recreatieplatform, dat het Federatiebestuur adviseert onder voorzitterschap van de Portefeuillehouder Recreatiesport. Hiermee is een transparante structuur en bestuurlijke verankering van de recreatiesport binnen de KNHS gewaarborgd.

Zandpiste voor hoofdwedstrijdterrein KNHS
Nog deze zomer zal er een zandpiste worden aangelegd op het hoofdwedstrijdterrein van het KNHS-centrum te Ermelo. De zandpiste krijgt een oppervlak van 100 x 80 meter. Door de toename van het aantal evenementen en door de klimaatveranderingen krijgt de grasbodem te weinig tijd om zich te herstellen. De nieuwe bodem is geschikt voor alle paardensportdisciplines.

NVTG
Ook ging de ledenraad akkoord met de aansluiting van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) bij de KNHS. De NVTG stimuleert het rijdend houden van het Nederlands erfgoed aan rijtuigen, karren en arresleeën

Commissie van Beroep
De Jaarrekening, het jaarverslag en het herziene tuchtreglement werden goedgekeurd. Ook het Reglement Commissie van Beroep werd vastgesteld. Met de benoeming van de vier leden van deze beschikt de KNHS voor het eerst in haar bestaan over een commissie die geschillen binnen de KNHS beoordeelt en daarvoor een bindende uitspraak kan doen. Daarmee wordt een gang naar de rechter voorkomen, aldus bestuurslid Jaap Werners.