Gemeente Zandvoort


Controles op iepen en kastanjes

(24 mei 2007)

In de maanden juni tot en met oktober worden de iepen in de Gemeente Zandvoort wekelijks gecontroleerd op iepziekte.

Groene Monumenten

Ook worden de kastanjebomen gecontroleerd, met name de monumentale bomen voor het "Wapen van Zandvoort", Gasthuisplein, de boom nabij de Rotonde Nieuw Unicum, de boom bij bij pannenkoekenhuis, de boom op Zandvoortselaan, de boom naast het huis "Het Heem"of de boom op Kerkdwarspad 3 - krasse knarren van meer dan 80 jaar oud en die door de gemeente op de gemeentelijke bomenmonumentenlijst staan.

Controle op de iepen
Deze controle vindt zowel plaats op iepen in eigendom van de Gemeente Zandvoort als op iepen in eigendom van particulieren en wordt uitgevoerd door medewerkers van de afdeling Reiniging & Groen van de Gemeente Zandvoort.

Iepziekte
Dit is een zeer besmettelijke schimmelziekte die wordt overgebracht door de iepenspintkever of via ondergrondse wortelverbinding tussen iepen. De kevers kunnen grote afstanden afleggen en daardoor betrekkelijk ver uit elkaar staande iepen besmetten. Na besmetting kan een gemiddelde volwassen iep al binnen twee tot vier weken dood zijn. Daarom is het noodzakelijk om de zieke/aangetaste bomen zo snel mogelijk te verwijderen.

Visueel
De iepziekte is visueel waar te nemen door verkleuring en/of slap hangen van de bladeren aan het uiteinde van een tak. In de volgende fase vergeelt het blad, krult het op en wordt het bruin voordat het dood van de boom valt. Het hout van een aangetaste iep dient gecontroleerd afgevoerd te worden of op vakkundige wijze te worden ontdaan van de bast. Het mag beslist niet ongeschild worden opgeslagen om bijv. als brandhout te worden verwerkt.

Kastanjeziekte
De monumentale kastanje leidt onder een relatief nieuwe ziekte. Het gaat dan met name omde zogeheten Paardenkastanje. Sinds 2002 zijn de eerste symptomen van de bloedingziekte bij kastanjes waargenomen. In 2004 greep de ziekte massaal om zich heen: 40% van het kastanjebomenbestand in Nederland is geïnfecteerd.

Bacterie
Een bacterie veroorzaakt deze ziekte, die in de regio al heel wat mooie kastanjes dodelijk ziek heeft gemaakt. De deskundigen weten nog niet goed hoe de ziekte moet worden bestreden. Als gevolg hiervan is de gemeente voorlopig terughoudend met het aanplanten en verplanten van kastanjes.

Ziektebeeld
De infectie verloopt als volgt:

- er ontstaan kleine roodbruine plekken, op de stamvoet, stam en aan de basis van de gesteltakken
- als de ziekte zich uitbreidt komen er meerdere plekken op de boom. De plekken verdrogen in de nazomer en kunnen in het voorjaar weer openbarsten. Het kan zijn dat er dan een bruine vloeistof uit de wonden komt.
- in een gevorderd stadium breiden deze plekken zich verder uit en sterft de cambiumlaag van de stam af, waardoor grote delen van de schors van de stam vallen
- bomen die ernstig aangetast zijn gaan dood en worden verwijderd

Kenniscentrum Aesculaap, verbonden aan de Wageningen Universiteit, voert intensief onderzoek uit naar de kastanjebloedingsziekte.