Time : 15:50:07
Date : 24 May 2007
Sender Name: Propaganda

Cera Vennotenkunstboek: Ontdek het artistieke talent van 50 Cera-vennoten

Op 22 mei vond in het prachtige Rockoxhuis in Antwerpen de voorstelling van het Cera Vennotenkunstboek plaats, het zesde in een reeks 'coöperatieve boeken'. Dit gloednieuwe boek is het resultaat van het artistieke talent van vijftig Cera-vennoten, wiens werk door een professionele jury werd geselecteerd uit bijna 1000 inzendingen.

Coöperatieve invulling

Van alle Cera vennotenboeken - eerder al waren er het Vennotenkookboek, het Vennotentoerismeboek, het Vennotentuinboek, het 'Wel in je vel-boek' en het Vennotenwoonboek - is dit Vennotenkunstboek het minst praktische, maar misschien wel het meest wezenlijke. Alleszins is het een boek geworden dat een heel diepe en rijke invulling geeft aan de coöperatieve principes van Cera. Dit boek toont de zeer individuele kunstuitingen van vennoten en stimuleert zo de vaak zeer verdienstelijke creaties buiten het professionele circuit. Maar het vennotenkunstboek is meer dan dat. Via dit boek immers bieden vennoten aan andere vennoten heel veel aan: schoonheid, bijvoorbeeld, maar ook troost, inzicht of blijdschap (en misschien wel inspiratie).

Een jury met kennis van zaken

De kunstwerken in het Cera Vennotenkunstboek werden uit bijna duizend inzendingen geselecteerd door een bekwame vakjury onder leiding van Flor Bex. Hij werd bijgestaan door Laurent Busine (internationaal befaamd tentoonstellingscommissaris), Hilde Van Gelder (professor moderne en hedendaagse kunst aan de K.U.Leuven), Jean-Michel Botquin (schrijver en kunstcriticus), Marc Ruyters (cultuurjournalist), Piet Coessens (conservator van het Roger Raveelmuseum), Stijn Maes (freelance curator en publicist), Rohalt Gysemans (medewerker 'ChancArt'), Germain Vantieghem (gedelegeerd bestuurder van Cera en Almancora en voorzitter van de stuurgroep Kunst en Cultuur) en Lies Daenen (coördinator maatschappelijke projecten bij Cera).

Dit is kunst met heel veel liefde gemaakt

Amateur-kunstenaar is een positief begrip. Amateur komt van het Latijnse werkwoord 'amare' - 'houden van'. Een amateur is een echte kunstliefhebber of iemand die kunst maakt met heel veel liefde. Dat is de mening van juryvoorzitter Flor Bex. "Stuk voor stuk weerspiegelen de geselecteerde werken de eigenheid van hun makers", aldus Flor Bex.
De werken in het Cera Vennotenkunstboek zijn opgedeeld in vijf categorieën: schilderkunst, grafiek, sculptuur & installatie, sierkunst en fotografie.

Een professioneel gemaakt boek

Voor de samenstelling en realisatie van dit zesde Vennotenboek deed Cera opnieuw een beroep op Propaganda nv, een gespecialiseerde uitgeverij die bedrijven en organisaties adviseert over het inzetten van media (boeken, magazines, nieuwsbrieven, enz.) om hun communicatie met doelgroepen (vennoten, klanten, medewerkers, dealers, enz.) te optimaliseren. In België is Propaganda marktleider in deze communicatieniche.
De kunstwerken en hun makers werden gefotografeerd door Johan Geleyns, gespecialiseerd in de reproductie van kunstwerken. De verhalen van de vennoten werden opgetekend door Anneke Stoffels, freelance journaliste die graag luistert naar mensen met een passie. Journalist Dirk Martens, gespecialiseerd in boeken en kunst, nam het interview met Flor Bex voor zijn rekening.

Wat is Cera?

Cera is een coöperatieve financiële groep met een dubbele opdracht: enerzijds haar patrimonium, dat voornamelijk geïnvesteerd is in KBC Groep NV, professioneel beheren en anderzijds de fundamentele waarden van de coöperatie een eigentijdse invulling geven via inspraak van de vennoten en via maatschappelijk engagement.
Cera geeft jaarlijks voor ongeveer vijf miljoen euro financiële steun aan honderden maatschappelijke projecten op regionaal, nationaal en op internationaal vlak.

Voor meer informatie over Cera en het Vennotenkunstboek kunt u terecht bij: Hilde Talloen, coördinator communicatie van Cera , tel. 016 27 96 79, hilde.talloen@cera.be

Voor meer informatie over communicatieadviesbureau Propaganda kunt u terecht bij: Gerrit Tulkens, managing partner, tel. 02 725 29 10, fax 02 720 09 36, gerrit.tulkens@propaganda.be

URL: http://www.cera.be
http://www.propaganda.be