Datum: 24 mei 2007

Regio Denk na voor je een valse aangifte doet!

Politie Hollands Midden wijst mensen erop goed na te denken voor zij een valse aangifte doen bij de politie. Op het doen van een valse aangifte volgt steeds vaker een strafrechtelijke reactie of een schadevergoedingsprocedure. Het doen van een valse aangifte, wetende dat het strafbaar feit niet is gepleegd, is strafbaar.

Politie Hollands Midden ziet valse aangiften van onder andere berovingen c.q. diefstal van mobiele telefoons. Mensen doen aangifte omdat men anders de telefoon niet kan claimen bij de verzekering en/of het contract niet stopgezet kan worden. Soms ook doen jongeren valse aangifte om thuis een kwijtgeraakte mobiele telefoon te rechtvaardigen. Naast dit soort verzekeringskwesties worden ook op het gebied van zedenzaken, of om andere redenen van sociale aard, valse aangiften gedaan.

Deze maand heeft de politie in Leiden proces verbaal opgemaakt tegen een 52 jarige Leidse vrouw. Volgens de vrouw werd zij op 20 januari in Leiden beroofd van haar mobiele telefoon. In het onderzoek hield de politie zelfs een verdachte aan op basis van de telefoongegevens die de vrouw had opgegeven. De politie stuitte vervolgens op tegenstrijdigheden in de verklaring van de vrouw. De vrouw heeft inmiddels bekend een valse aangifte te hebben gedaan. In april van dit jaar heeft een 21 jarige Leidse eveneens een valse aangifte bekend. De vrouw zou op woensdag 25 april van haar tas beroofd zijn. In de tas zouden ook twee mobiele telefoons gezeten hebben. Al snel bleek echter de diefstal verzonnen te zijn. Een 19 jarige Hagenaar deed valse aangifte van een beroving die op 30 maart zou hebben plaatsgevonden. De Hagenaar had zelfs twee personen benaderd om te getuigen over de beroving. De politie maakt tegen alle verdachten proces verbaal op.

De politie wijst mensen op de consequenties van het doen van een valse aangifte. De praktijk leert dat een valse aangifte snel wordt ontdekt. De straf voor het doen van een valse aangifte varieert van een geldboete tot een jaar gevangenisstraf. Daarnaast zal Politie Hollands Midden de kosten voor het doen van het onderzoek altijd proberen te verhalen op de aangever.

Leiden Ongeval busstation

Een 27 jarige man uit Leiden is donderdag 24 mei rond 09.00 uur bij het uitstappen van een bus die net was aangekomen op het busperron van het Stationsplein gewond geraakt. De man liep na het uitstappen een perron op waar op dat moment een bus inreed. De 39 jarige chauffeur uit Zoetermeer remde nog wel maar kon niet voorkomen dat de Leidenaar werd geraakt. Met onbekend letsel is hij overgebracht naar een ziekenhuis.

Alphen aan den Rijn Politie verdenkt Alphenaar van mishandeling

Politie Hollands Midden heeft een verdachte van de mishandeling van een 43 jarige Alphenaar op het oog. Woensdagavond 25 april werd de Alphenaar zwaar gewond aangetroffen in winkelcentrum De Ridderhof, voor supermarkt C1000. De politie ging uit van een misdrijf en had direct een team van twintig rechercheurs en specialisten op de zaak gezet om deze zware mishandeling op te lossen. Het onderzoek leidde al snel naar de verdachte, een plaatsgenoot. De recherche is al enkele weken op zoek naar deze verdachte. Vermoedelijk is hij naar het buitenland gevlucht. Inmiddels wordt ook landelijk naar hem uitgekeken. Zes rechercheurs ronden het onderzoek naar de mishandeling af. De 43 jarige Alphenaar ligt nog in het ziekenhuis. Zijn toestand is nog steeds zorgelijk.

Boskoop Inbraak in woning

De politie doet onderzoek naar de inbraak in een woning aan de Voorofscheweg. De inbraak vond donderdag 24 mei tussen 08.00 en 09.00 uur plaats. Er werd een ruit van de voordeur vernield en uit de woning is geld gestolen. Van de dader(s) ontbreekt nog ieder spoor.

------------------------------------ einde middagberichten --------------------------------------------------


---
Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459305

---- --