Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Meiling steunt adoptieonderzoek Justitie

Leidschendam, 24 mei 2007 - Meiling, Stichting voor Adoptie en Projecthulp, zal haar volledige medewerking en steun verlenen aan het door de minister van Justitie aangekondigde onderzoek naar de gang van zaken bij adopties van kinderen naar Nederland via het Indiase kindertehuis Malasyan Social Services (MSS). Meiling betreurt het dat commotie is ontstaan rond het adoptieproces van buitenlandse kinderen in Nederland. Voor alle betrokken partijen, niet in de laatste plaats voor de ouders en kinderen, is zorgvuldigheid in dit proces van het grootste belang. Op korte termijn zal Meiling ten behoeve van bovengenoemd onderzoek een volledig feitenrelaas met onderliggende documenten overhandigen aan het Ministerie van Justitie. Meiling hoopt dat dit onderzoek duidelijkheid verschaft en de geringste twijfel over de zorgvuldigheid van het adoptieproces wegneemt.

Meiling hecht grote waarde aan de zorgvuldigheid en betrouwbaarheid van het interlandelijke adoptieproces. Interlandelijke adoptie komt tot stand in een keten van betrokken organisaties. Alleen wanneer alle instanties toestemming geven vindt de adoptie ook feitelijk plaats. Deze procedure biedt Meiling en de Nederlandse adoptieouders zekerheid over de legitimiteit van de adoptie.

In ieder land waar Meiling actief is, stelt zij zich volledig op de hoogte van de werking van de volledige adoptieketen waarlangs kinderen naar Nederland komen. Adopties worden getoetst aan de nationale adoptieautoriteit, de kinderbescherming en de rechtbank in het betreffende land en aan de internationale normen voor interlandelijke adoptie. Zowel met de verschillende partners in bovengenoemde keten, als met officiële instanties en collega's uit andere landen wordt op regelmatige basis overleg gevoerd en ervaringen uitgewisseld. Indien er vanuit die contacten of door gesprekken met ouders serieuze signalen komen die erop zouden kunnen wijzen dat zaken niet in orde zijn, zet Meiling zich in verbeteringen tot stand te laten komen. Als dat niet mogelijk is beëindigt Meiling de relatie met de desbetreffende instelling of het desbetreffende land. De stop van adopties uit Brazilië in 1992 en het recent niet opstarten van contacten in India zijn daarvan voorbeelden.

Adoptievergunning
Meiling is in 1994 met het kindertehuis MSS in India in contact gekomen. De adoptie-activiteiten zijn in 2002 beëindigd met het aflopen van de adoptievergunning. MSS heeft in 2002 zelf aangegeven niet verder te willen gaan met interlandelijke adopties, maar zich toe te leggen op dagopvang en onderwijs van kinderen in eigen land. MSS besloot hiertoe vanwege de steeds langer wordende adoptieprocedures. Niet zelden duurde het wel twee jaar voor een kind bij zijn of haar adoptieouders geplaatst kon worden. Gezien de vaak wat oudere leeftijd van de kinderen in het tehuis vond MSS dit niet wenselijk. Via Meiling zijn vanuit kindertehuis MSS in de periode 1994-2002 circa 50 kinderen naar Nederland gekomen. Veelal oudere kinderen die vanwege hun leeftijd moeilijker plaatsbaar zijn. Voor deze kinderen werd in eerste instantie naar adoptieouders in het binnenland gezocht, pas in tweede instantie in het buitenland, waaronder Nederland.

Informatievoorziening
Ten tijde van de adoptiecontacten tussen Meiling en MSS beschikte het tehuis steeds over de noodzakelijke vergunningen voor interlandelijke adoptie. Het kindertehuis kreeg halverwege de periode 1994 -2002 een nieuwe vergunning voor buitenlandse adopties vanuit de centrale autoriteit in New Delhi. Ook is nauwlettend gekeken naar de financiële geldstromen. Het tehuis besteedde in die tijd al veel geld en energie aan niet-adoptie gerelateerde zaken, zoals onderwijs en dagopvang. Bij het kindertehuis MSS was geen sprake van een bovenmatig aantal negatieve signalen. Wel hadden ouders behoefte aan een betere informatievoorziening over het te adopteren kind. Dit is door Meiling in gang gezet: adoptieouders kregen meer, betere en frequentere informatie over hun kind, ook tijdens de veelal lange procedures.

Bij het bekend worden van verdenkingen in de richting van MSS - in 2005 via berichten in de Indiase media - heeft Meiling onmiddellijk en actief navraag gedaan bij de Indiase autoriteiten. Dat gebeurde zowel schriftelijk (per brief en e-mail) als persoonlijk, via bezoeken van Meiling-medewerkers aan de verschillende organisaties in India. De Indiase autoriteiten hebben Meiling geen informatie gegeven waaruit zou kunnen blijken dat onregelmatigheden in het adoptieproces hebben plaatsgevonden.

Nadat in 2007 het adoptiegezin in Nederland een brief uit India ontving, heeft Meiling het Ministerie van Justitie en de Nederlandse ambassade in India in kennis gesteld. Ook navraag van de Nederlandse ambassade ter plaatse heeft vervolgens geen duidelijkheid verschaft. Mede om die reden steunt Meiling het door het Ministerie aangekondigde onderzoek.

EINDE PERSBERICHT

//

Voor meer informatie (