AutoRai

Nissan Qashqai haalt topscore voor veiligheid

(5/24/2007)
De nieuwe Nissan Qashqai heeft de maximale score behaald bij de zware crashtests van het European New Car Assessment Programme, kortweg EuroNCAP. Deze onafhankelijke consumentenorganisatie gaf de Qashqai vijf sterren voor de veiligheid van volwassen inzittenden. De Qashqai haalde bovendien het hoogste puntentotaal ooit.

In totaal kreeg de Qashqai 36,83 punten; een record (het maximaal haalbare aantal is 37). EuroNCAP beloonde de nieuwe Nissan met de hoogste scores in de frontale en zijdelingse crashtest en voor de aanwezigheid van gordelverklikkers. De veiligheid van kinderen in de Qashqai werd met een uitstekende vier sterren beoordeeld. Ten slotte haalde de Qashqai net geen drie sterren voor de veiligheid van voetgangers. âIk ben blij dat ik kan melden dat de Qashqai een van de veiligste autoâs op de weg isâ, reageert Brian Carolin, Senior Vice-President Sales & Marketing bij Nissan Europe.

Tegelijk met het nieuws over de uitstekende EuroNCAP-score kondigt Nissan aan dat de verkoop van de Qashqai in Japan is gestart. Daar heet de auto Dualis. De Qashqai is ontworpen en gebouwd in de Nissan-fabriek in het Britse Sunderland, maar is bedoeld als auto voor de wereldmarkt. Later dit jaar start de verkoop van de Qashqai in het Midden-Oosten.

In Europa zijn tot en met april al 23.551 exemplaren van de Nissan Qashqai afgeleverd; het aantal orders benadert intussen de 60.000. Wie de Qashqai aanschaft, heeft keus uit vier motoren: twee benzine en twee diesel, met twee- of vierwielaandrijving. De Qashqai met de sterkste dieselmotor, de 2.0 dCi, is onlangs in productie gegaan.

Nissan heeft ongeveer 12.000 werknemers in Europa, die zich inzetten op het gebied van ontwerp, productontwikkeling, productie, logistiek, verkoop en marketing. In 2006 bouwde Nissan 507.201 voertuigen in de fabrieken in Spanje en in Engeland. De totale autoverkopen van Nissan in Europa in 2006 bedroegen 539.773 voertuigen. Het hoofdkantoor van Nissan Europe is gevestigd in Trappes in Frankrijk.