Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060715660

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over mediaconcentraties. (Ingezonden 23 mei 2007)


1
Is het waar dat in de algemene maatregel van bestuur op grond van artikel 2, derde lid, van de Tijdelijke Wet Mediaconcentraties een definitie voor gebruikersmarkt van dagbladen zal worden gehanteerd die uitgaat van oplagecijfers, inclusief de gratis kranten? 1)


2
Deelt u de veronderstelling dat een meting van gebruikersmarktaandelen aan de hand van oplagecijfers van betaalde en gratis kranten ervan uit gaat dat gratis kranten een even grote bijdrage leveren als betaalde kranten aan de door het kabinet gedefinieerde waarden van het mediabeleid die ten grondslag liggen aan de pluriformiteitstoets, zijnde onafhankelijkheid, verscheidenheid, kwaliteit en toegankelijkheid?


3
Hoe past de definitie van gebruikersmarkt van dagbladen in de algemene maatregel van bestuur in het uitgangspunt dat de pluriformiteitstoets zo goed mogelijk moet aansluiten bij het generieke concentratietoezicht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)?


4
Bent u bereid de definitie van gebruikersmarkt voor dagbladen aan te passen en gratis kranten buiten beschouwing te laten?


5
Bent u bereid de inwerkingtreding van deze algemene maatregel van bestuur op te schorten tot na de beantwoording van deze vragen?


1) Position paper Brabers, Douma, van Nispen, Leenen