Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2060715710

Vragen van het lid Leijten (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over studieschulden die steeds hoger worden. (Ingezonden 23 mei 2007)


1
Hoe oordeelt u over het bericht in de HOP-nieuwsbrief en het jaarverslag van de IB-groep dat steeds vaker (14,2 % als er langlopende schulden worden geïnd en 8,6 % bij LCS schulden) de deurwaarder moet worden ingezet voor de inning van de studentenlening? 1)


2
Kunt u aangeven wat de procedure is om bij de inning van een studentenlening een deurwaarder in te schakelen? Hoe oordeelt u over deze procedure?


3
Deelt u de mening dat de bepaalde inkomensafhankelijk aflossing voor afgestudeerden goed wordt afgestemd op de financiële situatie van de afgestudeerden? Zo ja, welke redenen liggen er aan ten grondslag dat afgestudeerden de door de IB-groep vastgestelde aflossing niet kunnen aflossen?


4
Deelt u de stelling: "Hoe hoger de schulden, hoe slechter de terugbetaling", die de IB-groep in het jaarverslag 2006 2) opwerpt? Zo neen, waarom niet?


5
Bent u bereid onderzoek te doen naar de reden van de gestegen studieschuld per afgestudeerde in drie jaar tijd met 29 %? Zo neen, waarom niet?


1) HOP-nieuwsbrief

2) Jaarverslag IB-groep 2006