Ministerie van Defensie

24-05-2007 16:20

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

De afgelopen periode is er verhoogde inzet geweest rondom Chora. Nadat daar op 26 april een ANP-checkpoint in handen viel van de opposing militant forces (OMF), is Nederland permanent aanwezig geweest om de Afghaanse autoriteiten in deze regio te steunen.

Om ervoor te zorgen dat de Afghaanse autoriteiten zelf de controle over het gebied kunnen overnemen, is de Task Force Uruzgan ter plekke begonnen de Afghaanse hulppolitie op te leiden. Dit resulteerde afgelopen zaterdag in de eerste lichting van geslaagde hulpagenten voor de basiscursus. Deze 35 hulpagenten worden nu onder andere ingezet om checkpoints te bemannen.

De reservecompagnie van Regional Command South is de afgelopen periode samen met Afghaanse en Nederlandse militairen in de provincie Uruzgan ingezet. Zodoende leren ze de gebieden kennen, waar zij mogelijk in de toekomst worden ontplooid. Deze Britse compagnie Royal Welsh Fuseliers nam de taken van de Nederlandse Tijgercompagnie onlangs over. De eenheid is gekoppeld aan de Britse commandant van RC-South, generaal-majoor Page, en kan in de hele zuidelijke regio worden ingezet.

In de provincie Uruzgan worden de eerste voorzichtige positieve tekenen van wederopbouw zichtbaar. Zo maakte de Provinciale overheid bekend dat het verkeer in Uruzgan weer langzaam op gang komt. Nooit eerder waren de inkomsten van de tol voor de wegen zo hoog. Verhoging van vervoerscapaciteit kan duiden op voorzichtige groei van de economische activiteit.

Tegelijkertijd vinden er ook gevechtscontacten plaats in Uruzgan, allen ten (noord-)oosten van Tarin Kowt. In de omgeving van Kala Kala (tussen de Baluchi en Chora) waren op 14, 15 en 16 mei beschietingen. Op 15 en 16 mei werd het vuur beantwoord, waarbij waarschijnlijk slachtoffers bij de tegenstanders zijn gevallen. Op 14 mei vond ook nog een vuurgevecht plaats in de omgeving van Mirabad. De eenheden van de Task Force Uruzgan werden daarbij ondersteund door Nederlandse Apaches en de Pantserhouwitser. Hierbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen bij de tegenstander. Op 20 mei vonden gevechtscontacten plaats in de omgeving van de Baluchivallei en Surk Murghab. In de omgeving van de Baluchivallei werd door Nederlandse troepen met klein kaliber wapens teruggevuurd.

Naast de wapeninzet van de Apaches op 14 mei (boordkanon en raketten), zijn de gevechtshelikopters ook actief geweest op 16 mei in de omgeving van Mirabad. Daar werd het boordkanon ingezet om een mortieraanval te voorkomen. Hierbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen. De F-16 jachtvliegtuigen zijn weliswaar vrijwel dagelijks ingezet, maar wapeninzet was niet noodzakelijk.

Deze week is de monitor Steun en Draagvlak over de Publieke opinie Missie Uruzgan verschenen. Zie hiervoor onderstaande link.

Download dit document: pdf icon Monitor 'mei 2007' Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden

Gerelateerde links:
Monitor Publieke Opinie Uruzgan