Unilever NV



* Onderscheiding voor Antony Burgmans

Onderscheiding voor Antony Burgmans

Antony Burgmans is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de bijbehorende versierselen uitgereikt tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van Unilever.

Grote verdiensten op maatschappelijk en cultureel gebied

Antony Burgmans krijgt koninklijke onderscheiding De versierselen werden aan hem uitgereikt door de burgemeester van Wassenaar, dr. Luigi van Leeuwen. Antony Burgmans werd benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, Europa, Rotterdam en het cultureel erfgoed in Nederland. De uitreiking vond plaats tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de raad van bestuur van Unilever in het Kurhaus in Scheveningen.

In 1972 trad de heer Burgmans in dienst bij Unilever als marketingassistent voor het vaatwasmiddel Sun. Vorige week nam hij tijdens de aandeelhoudersvergaderingen in Rotterdam en Londen officieel afscheid als voorzitter van de raad van bestuur. In zijn succesvolle loopbaan van 35 jaar werkte hij bij uiteenlopende bedrijfsonderdelen (o.a. zeep, ijs, diepvries) en in diverse landen (naast Nederland ook Indonesië, Duitsland en Engeland).

De heer Burgmans heeft een belangrijke rol gespeeld op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, met name op het terrein van behoud van natuur en leefmilieu en de rol van partnerships ter bevordering van duurzame ontwikkeling. De heer Burgmans stond onder meer aan de wieg van de Marine Stewardship Council (MSC), opgericht door het Wereld Natuur Fonds en Unilever ter bevordering van duurzame visvangst, en was tevens nauw betrokken bij de totstandkoming van het Nederlandse Convenant tegen Overgewicht.

Hij maakt deel uit van een groot aantal internationale organisaties en platforms, zoals het Executive Committee van de World Business Council for Sustainable Development en het World Resources Institute in Washington, waar hij samen met onder anderen Al Gore in de Board zit.

Op het gebied van Europese integratie heeft de heer Burgmans een belangrijke rol gespeeld in de European Round Table of Industrialists (ERT) en was hij voorzitter van de ERT Enlargement and Neighbourhood Policy Working Group, die zich richt op de uitbreiding van de EU.

Verder bracht hij, als voorzitter van een naar hem genoemde commissie, op verzoek van de G4 een advies uit over samenwerking in de Randstad. Hij raadde aan te komen tot één Randstadautoriteit, om de concurrentiepositie van de Randstad in Europa te verbeteren.

Ook zijn inzet voor het cultureel erfgoed heeft bijgedragen aan het besluit van Hare Majesteit de Koningin om de heer Burgmans te onderscheiden. Hij is voorzitter van de Raad van Toezicht van het Mauritshuis en lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit.

24 mei 2007