GroenLinks

Kasparov wel welkom in Europees Parlement

Arrestatie van Kasparov in Moskou 24 mei 2007

Deze week bezocht oppositieleider en ex-wereldkampioen schaken Garry Kasparov het Europees Parlement. Europarlementariër Bart Staes (Groen!/GroenLinks) sprak uitgebreid met hem over de situatie in Rusland en de Russische banden met de EU: "Kasparov en zijn beweging 'Een Ander Rusland' verdienen onze volle steun."

"'Een Ander Rusland' biedt ons de enige kans op een meer democratisch Rusland, waar de naleving van de mensenrechten en het garanderen van de persvrijheid en de vrijheid van vereniging en vergadering nu eindelijk eens waar worden gemaakt", vervolgt Staes. "Of in de woorden van Kasparov: 'Het doel van ons gevecht is niet de verkiezingen te winnen, maar dat er echte verkiezingen worden gehouden.'" Kasparov is niet optimistisch over de situatie in Rusland.

Verslechterde relaties EU-Rusland
De autoritaire regeerstijl van Poetin is één van de redenen dat de relaties tussen de EU en Rusland momenteel zwaar onder druk staan. De topontmoeting tussen de twee partijen in de Russische stad Samara afgelopen weekend heeft weinig resultaat gehad. De Duitse bondskanselier Merkel heeft namens de EU duidelijk geprotesteerd tegen het verhinderen van de demonstratie die Kasparov wilde houden. Kasparov en zijn gevolg werden tegengehouden op het vliegveld van Moskou, waar hun paspoorten werden ingenomen.

Politiegeweld in Tallinn
De Russische president Poetin uitte op zijn beurt felle kritiek op het politiegeweld tegen demonstranten in de Estse hoofdstad Tallinn, waarbij één persoon gedood werd. De betoging tegen de verplaatsing van een oorlogsmonument mondde uit in rellen. Het geweld was de uiting van een conflict tussen de Estse meerderheid en de grote Russische minderheid (ongeveer 30%): terwijl voor de Russen het einde van de Tweede Wereldoorlog een grote overwinning betekende, was het voor de Esten het begin van vijftig jaar Sovjetbezetting.

Russische minderheden
De onvrede van de betogers komt ook voort uit de slechte economische en sociale positie van de Russische minderheid in de EU-lidstaat Estland. Eén op de drie Russen in Estland heeft geen staatsburgerschap en dus ook geen stemrecht. Bovendien zijn alle werknemers verplicht om vloeiend Ests te kunnen spreken; als mensen falen voor een Estse taaltoets kunnen ze hun baan verliezen. Poetin hekelde de schendingen van de rechten van de Russische minderheden in Estland en Letland. Ook GroenLinks maakt zich zorgen over deze problematiek: de EU moet meer aandacht besteden aan het beschermen van minderheidsrechten.

Rusland en Kosovo
Ook over vele internationale vraagstukken verschillen de EU en Rusland van mening. De status van de Servische provincie Kosovo is een probleem waar overeenstemming over nodig is in de VN Veiligheidsraad. Sinds de NAVO in 1999 een einde maakte aan de Servische gewelddadigheden tegen de Albanese bevolking van dit gebied, wordt Kosovo bestuurd door de VN. VN-rapporteur Ahtisaari heeft voorgesteld om onafhankelijkheid van Kosovo onder supervisie van de EU mogelijk te maken, een oplossing die door de bevolking van Kosovo in meerderheid gesteund wordt. Rusland, lid van de VN Veiligheidsraad, stelt zich op als bondgenoot van Servië, dat mordicus tegen onafhankelijkheid is. Joost Lagendijk (GroenLinks) hoopt dat de Russen zullen inzien dat deze strategie gevaarlijk is voor de stabiliteit op de Balkan en een VN-resolutie niet zullen blokkeren.

Zie ook:

* Anna Politkovskaya: vermoord voor de waarheid
* Europarlement steunt voorstel Lagendijk voor onafhankelijkheid Kosovo