CZ biedt apothekers training voor betere zorg

24.05.2007 / 16:53 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Cz actief in gezondheid

Cz actief in gezondheid

CZ biedt apothekers training voor betere zorg

Een groep van 25 apothekers gaat binnenkort op kosten van zorgverzekeraar CZ een training volgen. De training moet apothekers helpen de kwaliteit van de zorg aan patiënten die geneesmiddelen gebruiken te verbeteren.
Apothekers leren hoe ze artsen kunnen ondersteunen bij de keuze van de juiste geneesmiddelen. De zorg moet daarbij beter aansluiten op de richtlijnen die huisartsen hanteren bij het zinnig voorschrijven van geneesmiddelen. Het trainingsprogramma is ontwikkeld door dr.Th.F.J.Tromp en drs. A.J. Kelder van het Quality Institute for Pharmaceutical Care (QIPC). Tromp is oud-voorzitter van de beroepsvereniging van apothekers KNMP.

Een belangrijke aanleiding voor de training zijn de uitkomsten van een landelijk onderzoek naar het voorschrijven van geneesmiddelen en het juiste gebruik ervan, door het Nederlands Instituut voor verantwoord medicijngebruik DGV. Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van voorschrijven door huisartsen nogal verschilt. Tijdens de training leren de apothekers hoe ze een actieve ondersteuning van huisartsen kunnen organiseren. De training moet ook leiden tot betere voorlichting en gerichte controle op het juiste gebruik van medicijnen.

Veel apotheken hebben plannen en ideeën om de zorg te verbeteren, maar de concrete uitwerking en invoering levert volgens Tromp van QIPC niet altijd het gewenste effect. Bovendien zijn de resultaten vaak niet meetbaar, waardoor patiënten, artsen en zorgverzekeraars niet overtuigd raken van de zin van de activiteiten. Om dit probleem het hoofd te bieden heeft het Quality Institute for Pharmaceutical Care een programma ontwikkeld waarbij apothekers stap-voor-stap worden getraind in het opzetten van projecten voor aantoonbaar betere zorg aan hun patiënten, bij voorkeur in samenwerking met huisartsen en andere betrokken zorgverleners. De apothekers kunnen voor de training zelf een aandoening kiezen waarbij zij de zorg zouden willen verbeteren. De keuze moeten ze dan afstemmen met de huisartsen waarmee ze gaan samenwerken.

De training is door de beroepsvereniging van apothekers KNMP erkend. De training duurt 14 maanden en kost CZ circa 6000 Euro per deelnemende apotheker.