Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

Persbericht

Maastricht, 24 mei 2007

Project Vertrouwensman Bedrijfsleven wint VeiligOndernemenprijs 2007

De Veilig Ondernemenprijs 2007 is toegekend aan het project Vertrouwensman Bedrijfsleven van het Regionaal Platform Criminaliteits-beheersing (RPC) Zuid-Limburg. Vandaag, donderdag 24 mei heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin de winnaar bekend gemaakt. Het winnende project ontving uit zijn handen een beeldhouwwerk en 20.000 euro. Dit bedrag moet voor criminaliteitspreventie worden aangewend.

De Veilig Ondernemenprijs wordt ieder twee jaar uitgereikt door de minister van Justitie met het doel ook anderen te inspireren projecten op te zetten waarmee criminaliteit in het bedrijfsleven wordt voorkomen. Initiatiefnemer van de prijs is het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing. Open inschrijving was niet mogelijk; de projecten moesten worden ingediend door de ondertekenaars van het Actieplan Veilig Ondernemen .

Actieplan Veilig Ondernemen
De overheid en ondernemers hebben afspraken gemaakt over de aanpak van criminaliteit en onveiligheid in het bedrijfsleven. In het Actieplan Veilig Ondernemen staan concrete maatregelen en acties om in een periode van vier jaar tijd de criminaliteit tegen het bedrijfsleven met 20% terug te dringen. Bedrijven zijn twee keer zo vaak slachtoffer van criminaliteit als burgers. Jaarlijks is de materiële schade voor het bedrijfsleven ongeveer drie miljard euro. Naast de financiële schade is er ook het persoonlijk letsel en het leed van personeel en eigenaren van bedrijven.

Criteria
Projecten die kans willen maken op de prijs dienen aan vijf criteria te voldoen. Ze moeten zich richten op het voorkomen van criminaliteit, duidelijke resultaten hebben behaald, elders toepasbaar zijn, de leefbaarheid van de (woon)omgeving niet aantasten en deels privaat gefinancierd zijn.

Fraude, diefstal, afpersing.
De Vertrouwensman Bedrijfsleven is geïntroduceerd op 8 september 2005. Bij hem kunnen ondernemers, werkgevers én werknemers terecht voor vertrouwelijk en onafhankelijk advies indien ze bepaalde vormen van criminaliteit in hun bedrijf constateren, maar hiervan (nog) geen aangifte willen doen. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld afpersing, bedreiging, oplichting, fraude, diefstal, witwaspraktijken en milieudelicten. Door financiële bijdragen van de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg en de Provincie Limburg zijn aan het inschakelen van de vertrouwensman geen kosten verbonden. De Vertrouwensman Bedrijfsleven is direct bereikbaar via 06 - 2500 1124 of vertrouwensman-rpc@maastricht.kvk.nl.

Meer informatie over de Vertrouwensman Bedrijfsleven staat tevens op www.kvk.nl/vertrouwensman.

Einde persbericht