Ingezonden persbericht


Frank Ketelaar wint de LIRA Scenarioprijs 2007

Amsterdam, donderdag 24 mei 2007

Frank Ketelaar heeft de LIRA Scenarioprijs 2007 gewonnen voor de telefilm De Uitverkorene. Dit heeft juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven zojuist bekendgemaakt in het West Indisch huis te Amsterdam. De LIRA Scenarioprijs 2007 is uitgereikt aan het beste Nederlandse televisiedrama dat tussen 2003 en 2006 is uitgezonden. De winnaar ontvangt E 15.000,-.

Frank Ketelaar krijgt de prijs voor de telefilm De Uitverkorene (VPRO 2006).

"Een klassiek opgebouwd koningsdrama met Bijbelse allure, waarin de zakelijke lijn in het verhaal (berustend op ware gebeurtenissen) knap gebruikt wordt om binnen te dringen in de hoofden en harten van een bevindelijk-gereformeerde gemeenschap.

Een uitgekiend scenario over de tragische gevolgen die een rigide geloofsovertuiging kan hebben wanneer leven en leer botsen en traditie en moderniteit in gespannen verhouding tot elkaar staan. Een ontroerende liefdesgeschiedenis, verweven met een tragische broederstrijd." (uit het Juryrapport)

De Uitverkorene vertelt het verhaal van de gereformeerde broers Johan en Peter van der Laan, eigenaren van een softwarebedrijf. Ze nemen een nieuwe accountant in dienst die meteen door heeft dat de financiële toestand van het bedrijf weinig solide is. Toch willen de broers naar de beurs in Amerika. Als ze terugkomen, hoort de strengste van de twee dat zijn dochter zwanger is van de accountant.

De drie nominaties voor de LIRA Scenarioprijs 2007 waren:
- Ger Beukenkamp voor De Kroon (VPRO 2004)
- Frank Ketelaar voor De Uitverkorene (VPRO 2006)
- Helena van der Meulen voor Bluebird (NCRV 2004)

De jury van de LIRA Scenarioprijs 2007 bestaat uit Jeltje van Nieuwenhoven (voorzitter), Ellen Jens, Geke van der Wal, Willem Capteyn en Walter van der Kooi.

LIRA Scenarioprijs
Sinds 1993 reikt Stichting Literaire Rechten Auteurs (LIRA) elke twee jaar de LIRA Scenarioprijs uit. In 2007 wordt de LIRA Scenarioprijs voor de achtste maal uitgereikt. Eerdere winnaars waren Wim T. Schippers, Arthur Japin, Tamara Bos, Maria Goos, Ger Beukenkamp, Mieke de Jong en het duo Alma Popeyus en Hein Schütz.

Mediapartner
De Groene Amsterdammer is mediapartner van de LIRA Scenarioprijs 2007.



Ingezonden persbericht