Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 24 mei 2007

Stadsdeel eerste met gezamenlijke aanpak
De Baarsjes pakt hennepteelt aan
Samen met politie, brandweer, Openbaar Ministerie, Continuon en Belastingdienst start stadsdeel De Baarsjes de actie 'Stop Hennep Thuisteelt'. Aan de Admiraal De Rijterweg werd vandaag direct een eerste wietplantage ontruimd met ruim 600 planten. Eerder deze maand brandde een plantage uit in Jan Evertsenstraat. Een wietplantage geeft een groot risico op brandgevaar, veroorzaakt door kortsluiting of oververhitting van een kwekerij. Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast voor buren door lekkages, stank en schimmelvorming. Hierdoor zorgen zij voor verloedering van de buurt. Ook tappen ze vaak stroom af en verzwijgen de inkomsten uit de verkoop van wiet. Het stadsdeel heeft genoeg van de overlast en wil een veilige buurt voor álle bewoners. Als eerste stadsdeel in Amsterdam start het daarom met de zogenoemde 'bestuurlijke aanpak thuisteelt'. Het stadsdeel neemt het initiatief om met de genoemde partners de thuisteelt aan te pakken. Het stadsdeel laat hennepkwekerijen ontmantelen op kosten van de overtreder. Politie en stadsdeel rollen kwekerijen op en het Openbaar Ministerie vervolgt de verdachten. Het energiebedrijf sluit de stroom af en verwijdert de meter. De Belastingdienst controleert of de inkomsten uit de kwekerij aan de Belastingdienst zijn opgegeven. Zo niet, dan moet alsnog belasting worden betaald. Daarnaast wordt de kweker zo mogelijk ook strafrechtelijk vervolgd. Deze week krijgen alle bewoners in De Baarsjes een folder in de bus. Via politie (0900 - 8844), Meld Misdaad Anoniem ( 0800 - 7000) of Meldpunt Zorg + Overlast (020 589 1979) kunnen zij melding maken van wietkwekerijen in de buurt. Ook vliegt er een politiehelikopter die via warmtemetingen de aanwezigheid van wietplantages kan opsporen. De komende maanden volgen er een aantal 'opruimdagen' van wietplantages. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Stadsdeel: klaar met het bestuur van Manderen
'Het Dagelijks Bestuur wil als contractpartner niet meewerken aan exit-regeling 1, de uitkoop van Het Oosten door Manderen BV', zo liet stadsdeelvoorzitter Arco Verburg afgelopen dinsdagavond weten. 'We hebben er geen behoefte aan dat dit bestuur van Manderen regie voert over het hele project, moskee en woningen. Wij werken dus niet mee aan uitkoop van Het Oosten door Manderen.' Volgens Verburg is 'de maat vol'. Verburg kiest voor de buurt. 'Wij willen bewoners niet nóg langer opzadelen met een zandvlakte. En dus zullen wij ons concentreren op de realisatie van de woningen op het voormalige Riva-terrein. Samen met Het Oosten.' Het Dagelijks Bestuur wil nu samen met Het Oosten kijken wat de juridische mogelijkheden zijn om zo snel mogelijk in ieder geval de woningen op het voormalige Riva-terrein te realiseren. Verburg gaf ook aan dat er nog steeds plaats is voor nog een moskee in De Baarsjes. 'De vrijheid van godsdienst is een groot goed, net als de vrijheid van meningsuiting en het verbod op discriminatie dat zijn. In essentie stellen wij aan religieuze organisaties maar één voorwaarde: dat ze zich bewegen binnen de grenzen van de wet. Ten overvloede: het niet doorgaan van de moskee ligt in handen van dit bestuur van Manderen, van de Aya Sofia.' De volledige verklaring van het DB staat op www.baarsjes.amsterdam.nl. Ook schrijft Arco Verburg er over op zijn weblog, http://arcoverburg.blogspot.com. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Stadsdeelraad: dreigementen onaanvaardbaar
De stadsdeelraad steunt de richting die het Dagelijks Bestuur heeft gekozen voor de Westermoskee. Alle fracties vonden de verkapte dreigementen van Milli Gürüs in het interview met Trouw, zaterdag 19 mei, onaanvaardbaar. De VVD en de PvdA willen geen zaken meer doen met het bestuur van Manderen BV. Groen Links en D66 willen nog wel in gesprek blijven met Milli Gürüs, maar vinden dat het bestuur van Milli Gürüs de nodige stappen moet zetten om het vertrouwen te herstellen. D66 wil daarnaast Milli Gürüs de nodige tijd geven om de administratie en de financiën op orde te brengen.

IKON-documentaire: Fatih Dag in hoofdrol
In de documentaire 'Aya Sofia Amsterdam, moskee in het Westen' volgt filmmaker Jack Janssen de voorzitter van de Aya Sofia en directeur van Mander BV, Fatih Dag. Janssen volgde de afgelopen twee jaren Fatih Dag op de voet en schetst een beeld van zijn betrokkenheid bij het Westermoskee-project. De IKON-televisie zendt de documentaire 4 juni uit; voor pers en hoofdrolspelers is er donderdag 31 mei een voorpremière in Het Sieraad. Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

De Baarsjes gaat door met project Huiselijk Geweld Het Dagelijks Bestuur wil het project Intermediairs Huiselijk Geweld verlengen tot eind 2008. Wel is dan extra geld nodig voor de werving, opleiding en begeleiding van intermediairs. Het streven is dat tenminste tachtig slachtoffers van huiselijk geweld voor oktober 2008 worden geholpen. In oktober 2006 kregen de eerste vijf intermediairs hun diploma uit handen van burgemeester Cohen. De intermediairs zijn sociale sleutelfiguren die huiselijk geweld bespreekbaar maken. Tot nu toe zijn door hun inzet twintig slachtoffers in beeld gekomen en hebben vier personen aangifte gedaan bij het Steunpunt Huiselijk Geweld. Het voorstel komt 5 juni nog aan de orde in de raadscommissie Welzijn. Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Beter beheer speeltuinen
Twee speeltuinen (Jacob Maris en Mercator) in De Baarsjes krijgen 6 dagen per week toezicht. Alleen op zondag is er geen toezicht gepland. Het DB kiest er ook voor om de openingstijden van de speeltuinen aan te laten sluiten op de schooltijden. Daarnaast wil het DB de eindverantwoordelijkheid voor het beheer van de speeltuinen per 1 september 2007 neerleggen bij De Combinatie. Onder beheer vallen taken als schoonmaken, onderhoud van de groenvoorzieningen, klein en groot onderhoud, toezicht en speluitleen en activiteitenaanbod. Op deze manier is het zowel voor de bewoners als voor de beheerders en uitvoerders duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Meldpunt Zorg en Overlast samen met loket Zorg en Samenleven Het Dagelijks Bestuur wil dat het meldpunt Zorg & Overlast wordt ondergebracht bij het Loket Zorg en Samenleven. Sinds 2007 is het Loket Zorg en Samenleven, waarmee het stadsdeel de nieuwe zorgwet WMO uitvoert, op hetzelfde adres gevestigd. Dit 'WMO'- loket is nog in de startfase en profiteert van de netwerkstructuur en ketensamenwerking van het Meldpunt Zorg & Overlast. Beide functies versterken elkaar en de dienstverlening aan de burger is zo groter. Door de koppeling ontstaat een goed herkenbaar servicepunt aan het Mercatorplein 49.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie: Hanny Korver, 06 2332 1414.

Parkeerplaatsen Autodelen uitgebreid
De Baarsjes neemt 1 juni vijf nieuwe parkeerplaatsen voor autodelen in gebruik. Hierdoor komt het aantal parkeerplaatsen voor autodelen in het stadsdeel op dertig. De deelauto's staan verspreid door het stadsdeel. Per locatie kunnen ongeveer vijftien abonnees worden bediend. De Baarsjes is een groot voorstander van verdere groei van gedeeld autogebruik. Auto-delen draagt bij aan de verlaging van de parkeerdruk, vermindering van de verkeersdrukte en afname van de uitstoot van CO2. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Armoedebeleid De Baarsjes
In De Baarsjes leven ruim 4000 huishoudens onder het minimumniveau. Portefeuillehouder Godfried Lambriex wil dat:
- het bereik van de inkomensondersteunende maatregelen in De Baarsjes groeit van 84,5 % nu naar 95% in 2010;
- De Baarsjes extra aandacht besteedt aan de groep van jongeren, die in het stadsdeel deel uitmaakt van een minimahuishouden; dit aantal ligt momenteel boven het Amsterdams gemiddelde.
- De Baarsjes afspraken maakt met de uitvoerende instellingen op het gebied van budget en prestatie door zo effectief en efficiënt mogelijk te werken.
- De Baarsjes onderzoek doet naar de veelal verborgen armoede bij de groep van kleine zelfstandige ondernemers. Deze groep is niet bekend met het bestaan van inkomensondersteunende maatregelen. Een eerste notitie hierover staat ter informatieve bespreking op de agenda van de commissie Welzijn, 5 juni. Na de zomer volgt de definitieve notitie over Armoedebeleid in De Baarsjes, aanvullend op wat er al stedelijk aan armoedebeleid gebeurt. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Betere verantwoording over welzijnsaanbod
Het stadsdeel besteedt dit jaar een deel van het welzijnswerk opnieuw aan. Om beter te kunnen bepalen en te verantwoorden of het welzijnsaanbod effectief is, maakt het Dagelijks Bestuur scherpere afspraken met de welzijnsaanbieders. Aanbod en geboekte resultaten moeten helder zijn. Die scherpere afspraken maken deel uit van een Verbeterprogramma Welzijn dat eind 2006 is gestart. Het verbeterprogramma werpt nu zijn eerste vruchten af; de jaarverslagen 2006 van de aanbieders zijn een stuk beter op orde. De voortgangsrapportage van het Verbeterprogramma en de evaluatie van het welzijnsaanbod 2006 worden 6 juni behandeld in de raadscommissie Onderwijs. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Stadsdeel De Baarsjes: klantvriendelijker
Ruimere en uniforme openingstijden van de loketten. Meer digitale producten. Uitbreiding van dienstverlening aan de balies. En werken volgens gemeentelijke servicenormen. Het is een aantal acties uit het Dienstverleningsprogramma 2007 - 2010. Het Programma staat 5 juni ter informatieve bespreking op de agenda van de raadscommissie Onderwijs. De Baarsjes werkt al langer aan een betere dienstverlening. De afgelopen jaren zijn al goede resultaten geboekt, zoals een vernieuwde publieksruimte, één telefoonnummer en een digitaal loket. Uit onderzoek blijkt dat burgers de dienstverlening van het stadsdeel waarderen met een ruime voldoende. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Hanny Korver, 06 2332 1414.

Spectaculair openingsweekend Juni Kunstmaand
Er is een hoop te doen tijdens de openingsweekend van Juni Kunstmaand in De Baarsjes. Vrijdag 1 juni begint de kunstmaand om 16.00 uur in Het Sieraad aan de Postjesweg 1 met een openingsborrel voor alle deelnemers en geïnteresseerden. 's Avonds rijdt de Friday Night Skate door De Baarsjes langs alle plekken waar iets gebeurt met Juni Kunstmaand. Verzamelen om 20.30 op het Mercatorplein. Die avond is ook de opening van het Natuurlijk Museum (18.00 uur, Witte de Withstraat 139) en de expositie Bezembinder's geíllustreerde Zoete-Broodjes (20 uur, Witte de Withstraat 89 hs). Zaterdag 2 juni is op het Mercatorplein twee maal (13.50 uur en 16.30 uur) de With Side Story te zien, een dansvoorstelling met dansen uit verschillende culturen. Tussendoor verschillende dansworkshops, en op het plein ook de presentatie van een krant over tuinhuisjes in De Baarsjes. Bezoekers kunnen ook een cybertour door De Baarsjes krijgen; bij de bibliotheek op het Mercatorplein kunnen zij een smartphone lenen. Op het Jan Maijenplein is een 'wonderkermis' met theater, performances en bizarre evenementen, georganiseerd door kunstenaarscollectief het Illuseum. Zondag 3 juni de opening van 'De Groene Loper' bij verschillende galeries in de Witte de Withstraat (nrs. 122-128, vanaf 12 uur), de presentatie van Akooka's 'buttons with love' (Witte de Withstraat 22 hs, 15 uur), en 's avonds een klassiek concert in de Jeruzalemkerk aan het Jan Maijenplein met de bekende violiste Liza Ferschtman en harpiste Mirjam Rietberg (20.30 uur). Meer informatie over het programma en deelnemers: www.junikunstmaand.nl. De programmakrant is door het hele stadsdeel (en ook daarbuiten) te vinden in buurthuizen, café's etc. Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Asbest binnentuin succesvol verwijderd
De asbest in de tuin achter de Van Spilbergenstraat 83 is afgelopen maandag verwijderd door een gecertificeerd bedrijf. De kosten van de verwijdering van de asbest worden verhaald op de eigenaar van het pand. Na het succesvol verwijderen van het asbest uit de tuin zijn monsters genomen van de tuin en van de aangrenzende tuinen. In geen van de monsters is asbest aangetroffen.

De Baarsjes Zomerkampioen 2007
Wie wordt De Baarsjes Zomerkampioen 2007? Kinderen van 7 tot 12 jaar gaan elke woensdagmiddag een sportieve strijd met elkaar aan. Deze week stond Sportbuurtwerk met dit evenement op het Corantijnplein. Meer dan 100 kinderen deden mee. Volgende week is alweer de vijfde voorronde op het Jan Maijenplein. De Grote Finale is 30 juni op het Mercatorplein. Een sportief verslag van het Zomerkampioenschap is na te lezen op www.baarsjes.nl/sportbuurtwerk.

Uit de stadsdeelraad

Raadscommissie positief over voorlopig ontwerp Mercatorplein Atelier Quadrat presenteerde dinsdagavond een uitwerking van het winnende prijsvraagontwerp voor de herinrichting van het Mercatorplein. Daarna sprak de Raadscommissie Wonen over de plannen van het Dagelijks Bestuur met het plein en de aangrenzende Jan Evertsenstraat. In het ontwerp verdwijnt het 'ezelsoor', de oplopende hoek boven de parkeergarage, en komt er een horecapaviljoen met een terras. Ook bevat het ontwerp een fontein en komen er hardstenen tegels. Alle fracties waren positief over het voorlopig ontwerp en vonden dat het bestuur het project voortvarend had opgepakt. De keuze voor hardstenen tegels en de fonteinen in het ontwerp konden op algemene instemming rekenen. De PvdA en de VVD vroegen wel aandacht voor de parkeerproblemen als de parkeergarage tijdelijk dicht gaat om het ezelsoor te verwijderen.

GroenLinks was destijds niet voor de sloop van het ezelsoor, maar vond desondanks dat er een mooi ontwerp ligt. Wel vroeg zij het Dagelijks Bestuur om rekening te houden met de ABC kunstroute die over het plein loopt. De PvdA en D66 vonden het voorlopig ontwerp voor een paviljoen gewaagd. Hoe het paviljoen er precies uit komt te zien hangt af van de exploitant die de plek mag gaan ontwikkelen. Een definitief besluit hierover neemt de raad aan het einde van dit jaar. De PvdA vroeg ook aandacht voor de ligging van het geplande terras: niet te dicht langs de weg en niet in de schaduw van het paviljoen. D66 en de PvdA vonden verder dat winkeliers ook het nodige zelf kunnen doen aan de ontwikkeling van het winkelgebied. We mogen wel wat van hen terug vragen gezien de hoeveelheid geld die het stadsdeel investeert in het plein. Alle partijen wezen verder op het belang van de straatmanager die moet zorgen voor een goed en een gevarieerd winkelaanbod. De Vespuccimarkt is volgens de Raadscommissie niet levensvatbaar. Afbouwen van de markt zien zij dan ook als iets onvermijdelijks.

Agenda

|Mei       |                                        |                |
|Dag & tijd|Wat is er te doen                       |Waar            |
|Donderdag |Tentoonstelling: Sculptures in an       |Agentur,        |
|24 mei    |Extended Field                          |Oetewalerstraat |
|20.30 uur |Serie van optredens en films. Vandaag   |73              |
|          |Paola Anzichè: The Functional Fake      |                |
|          |Objects. Meer info: www.agentur.nl.     |                |
|          |                                        |                |
|T/m 25 mei|Expositie van Franco Fontana polaroids  |Arps&Co         |
|          |(1987-2007). Open ma-vr: 10-17 uur. Meer|Arubastraat 1   |
|10-17 uur |info: www.arpsgallery.com.              |                |
|          |                                        |                |
|Vrijdag 25|Workshop Sushi bereiden                 |GoYuMe          |
|mei       |Info: info@goyume.nl en www.goyume.nl.  |Jan             |
|19 uur    |                                        |Evertsenstraat  |
|          |                                        |45-47           |
|Vrijdag 25|Disco: Uptight                          |Club 8          |
|mei       |Entree: 5 euro. Info: www.club-8.nl.    |Admiraal de     |
|22-04 uur |                                        |Ruijterweg 56b  |
|Zaterdag  |Disco: UNK                              |Club 8          |
|26 mei    |Entree: 8 euro. Info: www.club-8.nl.    |Admiraal de     |
|23-04 uur |                                        |Ruijterweg 56b  |
|27-28 mei |Pinksterbraderie                        |Mercatorplein   |
|          |Organisatie: Midland,                   |                |
|10-17 uur |www.midland-markten.nl                  |                |
|          |                                        |                |
|          |                                        |                |
|Zondag 27 |Optreden: The Sunshine Dancers          |Mercatorplein   |
|mei       |Line-dansgroep. Organisatie: Stichting  |                |
|13-14.30  |Beheer Mercatorplein.                   |                |
|uur       |                                        |                |
|T/m 27 mei|Tentoonstelling 'Travels Trough         |Platform 21     |
|          |Paradise' Hiervoor verzorgde ook Theun  |Prinses         |
|          |Karelse van Foamlab uit de Witte de     |Irenestraat 19  |
|          |Withstraat, 1 meter hemels landschap.   |                |
|          |Gratis entree. Meer info: Theun Karelse |                |
|          |                                        |                |
|          |http://fo.am en                         |                |
|          |http://cometenwerck.blogspot.com/.      |                |
|          |                                        |                |
|Maandag 28|Stadsdeelkantoor gesloten               |Baarsjesweg 224 |
|mei       |                                        |                |
|          |                                        |                |
|Maandag 28|Tentoonstelling: Sculptures in an       |Agentur         |
|mei       |Extended Field                          |Oetewalerstraat |
|20.30 uur |Serie van optredens en films. Vandaag   |73              |
|          |Gestures beyond Repetition: historische |                |
|          |videos. Meer info: www.agentur.nl.      |                |
|          |                                        |                |
|Dinsdag 29|Vergadering Stadsdeelraad               |Stadsdeelkantoor|
|mei       |Meer informatie op                      |                |
|          |www.baarsjes.amsterdam.nl.              |Baarsjesweg 224 |
|          |                                        |                |
|          |                                        |                |
|T/m 30 mei|Expositie: Urban Abstract van Ulla Valk.|De Stoker       |
|          |Open: vr en za, 11-17 uur. Meer info:   |Witte de        |
|          |www.destoker.nl en 020 612 3293.        |Withstraat 124  |
|          |                                        |                |
|T/m 30 mei|Expositie Aandacht van Raul Melo. Open  |MLB             |
|          |elke za, 12-17 uur. Ma-vr op afspraak,  |Witte de        |
|          |06 4184 0291. Meer info: 020 689 7253 of|Withstraat 32A  |
|          |ml.boel@planet.nl.                      |                |
|          |                                        |                |
|T/m 30 mei|Kunst: verkoop en presentatie v.d.      |Arps&Co         |
|          |Ilatiaanse kunstenaar Ele d'Anrtagnan   |Arubastraat 1   |
|          |(1911-1987) Open: vr en za, 17-19 uur.  |                |
|          |Meer info: www.arpsgallery.com          |                |
|          |                                        |                |
|Donderdag |Naar Den Haag: Binnenhof en Panorama    |Den Haag        |
|31 mei    |Mesdag Lees verder op                   |                |
|8.30-17   |www.baarsjes.amsterdam.nl. Aanmelden:   |                |
|uur       |020-6892291, 020-6890456 of             |                |
|          |kantara@quicknet.nl. Organisatie:       |                |
|          |Kantara.                                |                |
|Donderdag |Tentoonstelling: Sculptures in an       |Agentur         |
|31 mei    |Extended Field                          |Oetewalerstraat |
|20.30 uur |Serie van optredens en films. Vandaag   |73              |
|          |Marzia Migliora (I): presentatie van de |                |
|          |kunstenares & film. Meer info:          |                |
|          |www.agentur.nl.                         |                |
|          |                                        |                |
Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.


---- --