Gemeente Vlist


---

Hofkamp

Renovatie wijk Hofkamp / Jan de Waardsingel (Haastrecht)

De gemeente gaat de inrichting van de wijk Hofkamp en de Jan de Waardsingel, in de meest brede zin van het woord, verbeteren.

Onderwerpen:

* Wat is er aan de hand?

* Hoe pakt de gemeente het project aan?

* Planning

* Verslagen bewonersbijeenkomsten

* Meer informatie?

Wat is er aan de hand?

* Straatwerk / ophogen - De wijk Hofkamp is voor het laatst in de periode 1985 1988 opgehoogd en herstraat. In de afgelopen 20 jaar zijn er door de slappe bodem behoorlijke verzakkingen van de wegen opgetreden.

* Riolering Vanuit milieuoogpunt aansluiten bij landelijke ontwikkelingen om regenwater van de straten via een apart riool naar het open water af te voeren in plaats van naar de zuivering. In de wijk Hofkamp is dit overigens redelijk eenvoudig mogelijk. De kwaliteit van de riolering is ten behoeve van het Gemeentelijk Rioleringsplan begin 2006 door de Grontmij beoordeeld. Uit de beoordeling bleek dat een gedeelte van het riool in de wijk Hofkamp slecht is en daarom moet worden vervangen.
* Verlichting - De openbare verlichting moet worden vervangen.
* Milieu / water - In het kader van het Stedelijk Waterplan K5 moeten er natuurvriendelijke oevers worden aangelegd.

Naast de wijk Hofkamp moet ook de Jan de Waardsingel worden gerenoveerd. Ter hoogte van de Jan van Arkelstraat is de Jan de Waardsingel sterk verzakt. Het gevolg is een te groot verschil tussen straatniveau en de voordeuren van de bewoners. Dat wordt aangepakt.

Bij de renovatie wordt de openbare ruimte in overleg met de bewoners waar nodig opnieuw ingericht. Er wordt daarbij gekeken of er verbeteringen kunnen worden doorgevoerd op het gebied van verkeer, parkeren en openbaar groen.

Hoe pakt de gemeente het project aan?

De bewoners van Hofkamp en de Jan de Waardsingel worden ruim voor de uitvoering geïnformeerd over het project. Daarbij krijgen zij de gelegenheid hun ideeën en wensen voor de nieuwe inrichting van het openbare gebied kenbaar te maken. Dit gebeurt tijdens diverse bewonersbijeenkomsten. De gemeente begint met een stuk beeldvorming, over en weer. De gemeente laat de inwoners kennismaken met de problematiek in de wijk en geeft mogelijke oplossingsrichtingen. Tegelijkertijd verneemt zij van bewoners wat er leeft en waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van de plannen en bij de uitvoering. Dit gebeurt tijdens de eerste bewonersavond (zie planning).

Vervolgens gaat de gemeente aan de slag en maakt zij een voorlopig ontwerp. Met dit ontwerp komt zij tijdens de tweede bijeenkomst (zie planning) bij de bewoners terug. Bewoners krijgen opnieuw alle gelegenheid kennis te nemen van het plan en hun mening te geven. Daarna worden het definitieve ontwerp en het bestek gemaakt, waarna het plan kan worden aanbesteed. Ook het definitieve plan wordt nog aan de bewoners gepresenteerd (zie planning).

Wij vinden het belangrijk om met betrokkenen van gedachten te wisselen over de te volgen aanpak voor de herinrichting van Hofkamp en de Jan de Waardsingel. Op deze manier kan het definitieve ontwerp zo worden opgesteld dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de wensen van bewoners. Wij hebben goede ervaringen met deze aanpak, die ook gevolgd is bij de opknapbeurten van de Kunstschilderswijk (Stolwijk), Bergvliet en Stein (Haastrecht).

Bewoners ontvangen voor bewonersbijeenkomsten altijd een uitnodiging per brief thuis. Verslagen van bijeenkomsten gaan naar alle bewoners, niet alleen naar degenen die aanwezig waren.

Planning

2007

22 mei

mei juni

juli

juli september

oktober

oktober december

Eerste bewonersavond (uitleg problematiek, mening inwoners peilen)

Uitwerken voorlopig ontwerp

Tweede bewonersavond (presentatie voorlopig ontwerp, mening inwoners horen)

Uitwerken definitief ontwerp

Derde bewonersavond (presentatie definitief ontwerp)

Bestek maken

2008

januari maart

april

aanbesteden

start uitvoering

Verslagen bewonersbijeenkomsten

Verslagen worden op deze pagina geplaatst als zij klaar zijn en naar bewoners zijn gestuurd.

Eerste bewonersavond: 22 mei 2007 (verslag volgt)

Meer informatie?

Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met:

team Ruimtelijke Ordening en Civiele techniek (ROC)

de heer W. Boer

tel. 0182 - 348422

w.boer@gem-vlist.nl


---

| |