VVD


24-5-2007

Europarlement: Maïsinterventie uitfaseren

Het Europees Parlement heeft vandaag met een krappe meerderheid het voorstel van de Europese liberale fractie ondersteund om de maïsinterventie binnen twee jaar uit te faseren.

Afschaffing van de maïsinterventie is aan de orde, omdat vooral in Hongarije veel boeren structureel voor de interventie produceren en daarmee een zware last voor de Europese landbouwbegroting vormen. Dit wordt versterkt door het gegeven dat de maïs slechts beperkt houdbaar is en daardoor vaak niet meer te verkopen is na de interventieopslag.

Mulder: "Het is kapitaalvernietiging om door te gaan met de maïsinterventie, dus ik ben blij dat het Europees Parlement nu ook van mening is dat het afgeschaft moet worden. Op termijn is afschaffing ook gunstiger voor Nederlandse boeren, omdat hierdoor het plafond op de landbouwuitgaven minder snel bereikt zal worden. Daardoor zullen boeren straks minder gekort worden op hun directe inkomenstoeslagen."

De Europese Commissie stelde aanvankelijk voor om de maïsinterventie per direct stop te zetten. Uitfasering werd eerder al in de landbouwcommissie van het Europees Parlement voorgesteld, maar kon daar niet op een meerderheid rekenen. Daarentegen wilde de landbouwcommissie, onder aanvoering van de Hongaarse rapporteur Glattfelder van de Europese christen-democraten (Europese Volkspartij), het voorstel van de Europese Commissie simpelweg verwerpen.

Ook binnen de Landbouwraad lijkt een meerderheid te ontstaan voor uitfasering van de maïsinterventie. De Europese Commissie berekende dat onmiddellijke stopzetting de komende jaren een totale besparing van zo'n 618 miljoen euro zou betekenen. In Nederland wordt niet of nauwelijks gebruik gemaakt van de maïsinterventie regeling.