Gemeente Woerden


* Persberichten

Handhaving, geen papieren tijger

24 mei 2007
Sommige inwoners en ondernemers hebben het al gemerkt. Het is de gemeente serieus met de handhaving. Regels zijn er niet voor niets. En waar je regels stelt, moeten deze ook gehandhaafd worden. Regelsnoeiplan
Onder de naam regelsnoeiplan kijkt de gemeente kritisch naar haar regelgeving. Overbodige regels worden geschrapt en ingewikkelde regels worden, als dat kan, eenvoudiger gemaakt voor de inwoner. Ook de rijksoverheid is daar al enige tijd mee bezig. Zo hoeft er niet altijd meer een bouwvergunning aangevraagd te worden wanneer het om een kleine verbouwing gaat. Ook is er inmiddels de turbovergunning, een bouwvergunning die in 5 dagen geleverd kan worden.

Noodzakelijke regels
Toch blijven er nog altijd regels en moet je soms een vergunning aanvragen. Rondom milieu, bouw en verbouw, bomenkap, evenementen enz. Is een vergunning eenmaal verstrekt, dan moet u zich houden aan de voorwaarden die in de vergunning staan. Ook mag u niet zomaar aan huis een bedrijf beginnen of wonen in een leegstaand bedrijfspand. In het bestemmingsplan staat beschreven welke activiteit toegestaan is in een bepaald gebied. Soms biedt de wet de mogelijkheid om een regeling te treffen. Heeft u plannen? Neem dan altijd eerst even contact op met de gemeente. We denken graag met u mee.

Informatie
Wanneer moet u een vergunning aanvragen? Dat verschilt per onderwerp en situatie.
Informatie hierover kunt u vinden in de digitale balie elders op deze website.

Neem ook eens een kijkje bij het Ministerie van VROM (www.vrom.nl) of de Milieudienst Noord-West Utrecht, telefoon (0346) 260600 (www.milieudienstnwu.nl).

Handhaving speerpunt van beleid
De regels die overblijven, hebben een goede reden. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat iedereen zich hieraan houdt. Sinds 2003 is handhaving speerpunt van beleid. Inspecteurs gaan na of de regels niet overtreden worden en zijn bevoegd ter plekke onderzoek te verrichten.

Via luchtfoto's wordt veel opsporingswerk verricht. Bij vermoeden van overtreding mogen zij, wanneer dit nodig is, ook ongevraagd uw erf, tuin of woning betreden. Illegale bouw of sloop kan leiden tot gedwongen afbraak, bijvoorbeeld van uw nieuwe dakkapel, of tot hoge boetes. Illegale bedrijfsuitoefening of bewoning kan leiden tot een gedwongen stop van uw bedrijf of woninguitzetting. Bezint eer gij begint, maar vooral: overleg vooraf even met de gemeente of de milieudienst. U weet dan precies wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.
ies wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Zie ook:


- digitale balie

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |