Artsen zonder Grenzen


Project in berggebied Bangladesh succesvol afgerond

24/05/2007 17:10 -- Artsen zonder Grenzen heeft na acht jaar haar project in de Chittagong Hill Tracts (CHT) in Bangladesh afgerond. Het project in het afgelegen berggebied in het grensgebeid met Myanmar (Birma) en India richtte zich vooral op bestrijding van en voorlichting over malaria.

© Sebastian Bolesh Vanaf 1999 hebben we een uitgebreid netwerk van klinieken en mobiele klinieken opgezet. De activiteiten worden nu voorgezet door de gezondheidsautoriteiten van Bangladesh en andere hulporganisaties.

Bij het begin van het project was er nauwelijks gezondheidszorg in het gebied. Twee jaar eerder had een vredesakkoord een einde gemaakt aan twintig jaar burgeroorlog, die de samenleving in de CHT bijna helemaal ontwrichtte.

Al snel nadat we er begonnen, bleek dat vooral malaria een enorm probleem in de regio was. 90% van alle patiënten met deze ziekte in Bangladesh is te vinden in de CHT. Vooral in de afgelegen regio's was er geen gezondheidszorg en via mobiele klinieken probeerde Artsen zonder Grenzen hier iets aan te doen. Op tien plaatsen zette het team speciale malariahulpposten op, waar mensen na een diagnose direct behandeld konden worden.

Artsen zonder Grenzen speelde een belangrijke rol bij de verandering van het nationale malariaprotocol van Bangladesh in 2004. Met onderzoek toonden we aan dat de bestaande behandeling met chloroquine nog maar in 40 procent van de gevallen effectief was. Daarop voerde de overheid de effectievere artemisinine-combinatietherapie in.

De omstandigheden in de CHT zijn inmiddels verbeterd: de infrastructuur is verbeterd, de gezondheidszorg is opgekrikt en er zijn internationale subsidiegelden voor de bestrijding van malaria. Ook worden steeds meer nationale en internationale hulporganisaties actief. Zodoende konden we eind april een permanente kliniek en twee mobiele klinieken overdragen aan de overheid en de andere klinieken sluiten. Met internationale en nationale steun zal een aantal door ons getrainde gezondheidswerkers de malariahulpposten voortzetten.

Ondanks de positieve ontwikkelingen blijft de spanning in de CHT sluimeren. Er zijn nog een aantal onopgeloste conflicten die meestal te maken hebben met economische barrières en carrièrekansen bij de overheid. Ook zijn er nog onopgeloste conflicten over land. In de afgelopen tijd zijn een aantal van deze zaken voor de rechter gekomen. Daaruit blijkt dat de rechten van de minderheden nu worden gerespecteerd. Wel blijft de geleidelijke toestroom van Bengaalse kolonisten naar de CHT doorgaan, wat een bron van ergernis is voor de oorspronkelijke bevolking. Het leger heeft inmiddels wel een aantal van haar bases gesloten.

`Als je terugkijkt, denk ik dat Artsen zonder Grenzen hier veel goed werk gedaan heeft op medisch gebied', zegt landencoördinator van Artsen zonder Grenzen Frido Herinckx. `In de tijd dat we hier actief waren, hebben we meer dan 375.000 mensen behandeld. Tot 2006 kwamen er ieder jaar meer mensen naar onze klinieken.'

`Op humanitair gebied hadden we misschien meer kunnen doen, bijvoorbeeld in de richting van de mensen die terugkeerden nadat het conflict geëindigd was. Toch, doordat we met steeds meer organisaties in het gebied aanwezig waren, moest de regering wel zorgvuldig toezicht houden op het leger en door ons voorbeeld werden andere hulporganisaties enthousiast om ook hier te komen werken.'

Artsen zonder Grenzen in Bangladesh