Gemeente Tilburg

24-5-2007
Gemeente en corporaties pakken woonfraude aan

De gemeente en de corporaties slaan de handen ineen om woonfraude bij sociale corporatiewoningen aan te pakken. Een extern bureau zal mogelijke fraude in de stad inventariseren. Daarnaast hebben de woningcorporaties en de gemeente afgesproken dat de corporaties voortaan de adreswijzigingen van huurders in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) doorvoeren.

Woonfraude ontstaat als een woning zonder toestemming van de verhuurder wordt door- of onderverhuurd. Eric van den Einden, vestigingsdirecteur WonenBreburg: "We kunnen deze vorm van fraude niet accepteren. Het staat een eerlijke verdeling van woningen in de weg." Wethouder Jan Hamming van Volkshuisvesting vult aan: "Daarnaast kan woonfraude een negatief effect hebben op de leefbaarheid in een wijk en overlast veroorzaken. Een bijkomend punt is dat onder(ver)huur vaak/regelmatig samengaat met andere vormen van fraude, zoals fraude met de huurtoeslag en uitkeringsfraude. Genoeg redenen dus voor de gemeente en de corporaties om dit samen aan te pakken."

Tweeledige aanpak
De aanpak van woonfraude is tweeledig. Een extern bureau gaat mogelijke woonfraude inventariseren. De corporaties onderzoeken vervolgens de dossiers met mogelijke fraudeurs. Indien daadwerkelijk sprake is van woonfraude gaan de corporaties over tot actie. Fraudeurs lopen dan de kans het huis uitgezet te worden.
Daarnaast hebben de corporaties en de gemeente afgesproken dat de corporaties de adreswijzigingen in de GBA gaan doorvoeren. Bij het afsluiten van een nieuw huurcontract wordt de adreswijziging dus gelijk meegenomen. Als een huurder iemand op zijn of haar adres bij wil laten schrijven moet de verhuurder daar eerst toestemming voor verlenen. Pas als dit is gebeurd zal de corporatie ook de adreswijziging voor die persoon doorvoeren. Deze werkwijze houdt de GBA beter actueel en voorkomt nieuwe woonfraude. Bovendien bespaart het de huurder een extra gang naar het gemeentehuis. De nieuwe werkwijze gaat vanaf het najaar in. Rond die tijd verzorgen de corporaties en gemeente samen de voorlichting rondom de nieuwe werkwijze.