GGD Midden Nederland


Regionale cijfers seniorenonderzoek. "Senioren in beeld"

Hoe maakt de gemiddelde 65-plusser het in Midden-Nederland?

Zeist 24 mei 2007- Vandaag maakt de GGD Midden-Nederland in Nieuwegein voor de Lekstroomgemeenten de regionale cijfers bekend van het seniorenonderzoek. "Senioren in beeld" is het tweede onderzoek binnen vier jaar, dat de GGD houdt naar de gezondheid, zelfredzaamheid en leefsituatie van 65-plussers. De GGD doet dit in opdracht van de gemeente, die deze gegevens nodig heeft bij het opstellen van beleid. Daarvoor viel afgelopen najaar bij ruim 11.500 zelfstandig wonende 65-plussers in de regio Midden-Nederland een vragenlijst van de GGD op de mat. 65% van deze groep vulde de vragenlijst in en stuurde deze terug naar de GGD.

Lichamelijke gezondheid en zelfredzaamheid
Het onderzoek heeft veel gegevens opgeleverd. Wat opviel was dat in regio Midden-Nederland bijna 60% van de ouderen tenminste één chronische ziekte of langdurige aandoening heeft. Ruim een kwart van de senioren uit het onderzoek ervaart hierdoor lichamelijke beperkingen. De meest voorkomende aandoeningen zijn hoge bloeddruk en gewrichtsslijtage. Daarnaast is een sterke toename van het aantal ouderen met osteoporose en ernstige rugklachten te zien. Ondanks deze vaak vervelende lichamelijke ongemakken worden ouderen gestimuleerd zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dit lukt alleen als ouderen hun zelfredzaamheid en welbevinden weten te behouden. Een grote bedreiging voor de zelfredzaamheid is vallen in en om het huis. In de regio is één op de zes senioren tenminste één keer gevallen in de afgelopen drie maanden.

Mantelzorg
Van de zelfstandig wonende 65-plussers maakt 16 procent gebruik van thuiszorg en leunt 10 procent op informele zorg van echtgenoot, kinderen, familie of buren. Door de toenemende vergrijzing en de stijging van het aantal werkende vrouwen neemt het potentieel aan mantelzorgers af. Zorgen voor voldoende mantelzorgers en een goede ondersteuning voor mantelzorgers blijft daarom een belangrijk aandachtspunt. Het onderzoek laat zien dat mantelzorgers de zorg als zwaar ervaren als de zorg gegeven wordt aan de partner of kinderen of vanwege geestelijke achteruitgang of psychische problemen.

Psychische gezondheid
Depressie, angststoornissen en eenzaamheid komen veel voor bij ouderen. Ruim twee op de vijf ouderen in Midden-Nederland heeft er last van. Opvallend voor de regio is dat eenzaamheid vaker voorkomt dan landelijk gemiddeld is. Het onderzoek laat voor eenzaamheid een ongunstige ontwikkeling zien ten opzichte van het GGD onderzoek in 2001. Een ander opmerkelijk resultaat is het ruime en vooral langdurige gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Dit is verontrustend omdat deze middelen verslavend werken en mede de oorzaak kunnen zijn van valongelukken.

Gezonde leefstijl
Verbetering van de leefstijl (niet roken, bewegen, gezonde voeding en matig alcoholgebruik) kunnen het ontstaan van ziekten, maar ook het beloop van een reeds bestaande ziekte beïnvloeden. Op het gebied van leefgewoonten laat het onderzoek zien dat het aantal mannen met ernstig overgewicht sterk is toegenomen. Ook het overmatig gebruik van alcohol geeft reden tot zorg; 11% drinkt onverantwoord veel alcohol. Voor mannen betekent dit dat ze gemiddeld meer dan drie glazen per

dag drinken en voor de vrouwen meer dan twee glazen per dag. Overmatig alcoholgebruik veroorzaakt veel negatieve effecten op de gezondheid. Zeker in combinatie met medicijnengebruik.

Naast de bovengenoemde resultaten geeft het onderzoek ook een beeld van het zorggebruik, sociale participatie en de woonsituatie van ouderen. Alle resultaten staan uitgebreid gepresenteerd in het rapport `Senioren in Beeld'. Dit kunt u opvragen bij de GGD Midden-Nederland of via de website www.ggdmn.nl

De GGD maakt momenteel per gemeente een overzicht van de lokale resultaten en bespreekt deze in vervolgens met de betreffende gemeente. Daarna maakt de GGD deze resultaten bekend via een persbericht en de website van de GGD.


---- --