PvdA Europees parlement


Hopelijk leidt uitstel regelgeving handbagage tot afstel

24 mei 2007

Edith Mastenbroek

De Europese Commissie heeft een voorstel voor eventuele maximaal toegestane afmetingen van handbagage op luchthavens uitgesteld tot mei volgend jaar. Dit blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-europarlementariers Max van den Berg en Edith Mastenbroek. De Commissie wil meer tijd om te bezien wat de meerwaarde van zo'n voorstel zou zijn.

Een goede zaak, zegt Van den Berg, omdat uitstel kan leiden tot afstel. Problemen met de verwerking van handbagage spelen nú en leiden tot extra wachten voor passagiers op luchthavens.

De vorig jaar verscherpte eisen aan de afmeting van handbagage leidt tot problemen op Schiphol met ´transfer passagiers´ die van luchthavens buiten de EU komen met andere maxima voor tassen en koffers. De maatregel dient geen overtuigend veiligheidsdoel, zo bleek tijdens een werkbezoek van de PvdA-eurodelegatie dit voorjaar aan de luchthaven. Mastenbroek en Van den Berg hebben de Europese Commissie daarop gevraagd zich te beperken tot goede en snelle scans van handbagage en de afmetingen met rust te laten.

Van den Berg: "Veiligheidsmaatregelen zijn uiteraard nodig maar ze moeten wel effectief en echt noodzakelijk zijn. De huidige controles hebben zo´n impact op reizigers dat het de vraag is of de kosten opwegen tegen de baten."