Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

Eega

T.a.v. mw. J. Hartman

Oude Almeloseweg 78

7622 CZ Borne

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 24 mei 2007 BVE/Stelsel-2007/19901 3 april 2007

Onderwerp
Positie Eega

Geachte mevrouw Hartman,

U heeft zowel mijn collega-bewindspersonen, minister Plasterk en staatssecretaris Dijksma, als mij op 3 april jl. een brief gezonden over de positie en het voortbestaan van de REA-instituten en Eega in het bijzonder. Omdat het gehandicaptenbeleid in de bve-sector onder mijn verantwoordelijkheid valt, beantwoord ik uw brief.

Ik heb met belangstelling kennisgenomen van de dvd "het zal je kind maar wezen". Deze dvd geeft een goed beeld van het door u geïnitieerde project Regular Plus, dat tot doel heeft uitval van gehandicapte deelnemers uit het reguliere middelbaar beroepsonderwijs te voorkomen. Met dit project slaat u een nieuwe weg in waarbij uw instituut zich niet meer (alleen) richt op het opleiden en scholen van Wajongers, maar als vangnet fungeert voor jongeren die door hun handicap uit het reguliere onderwijs dreigen te vallen. Ik heb waardering voor de wijze waarop u dit project samen met een aantal roc's uitvoert. U voert dit project uit met ESF-middelen, die tot het einde van dit jaar beschikbaar zijn. U zou deze nieuwe functie van Eega graag structureel gefinancierd zien worden.

De afgelopen periode hebben mijn medewerkers tezamen met medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meerdere malen overleg gevoerd met de REA-instituten over de toekomst en het voortbestaan van deze instituten. Hierin is diverse keren naar voren gebracht dat een continuering van de huidige wijze van financiering u noopt tot het (op termijn) sluiten van de REA- instituten. De REA-instituten hebben aangegeven dat zij (de financiering van) hun activiteiten daarom graag zien gebracht onder de verantwoordelijkheid van mijn ministerie. U heeft toen aangegeven het dienstverleningsconcept van Eega als mogelijkheid voor het voortbestaan van de instituten te zien. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Tijdens deze overleggen is geen sluitende oplossing voor de gerezen problematiek naar voren gekomen. Wel is meerdere malen vastgesteld dat onderbrenging van de REA-instituten onder de verantwoordelijkheid van mijn ministerie op zichzelf niet zal leiden tot een verbetering van de financiële positie van de REA-instituten. Het ministerie van SZW heeft zich bereid verklaard enkele technische wijzigingen in de subsidieregelingen aan te brengen. Deze wijzigingen hebben betrekking op aanpassing van de huidige garantieregeling, de herverdeling van de voor 2007 toegekende Wajongers over de REA-instituten gelijktijdig met een herverdeling van Wajongers tussen de bestaande drie klassen. Vanaf 1 januari 2008 wordt klasse I afgeschaft gelijktijdig met de verdeling van het beschikbare budget over de klassen II en III. Ik ga ervan uit dat hiermee de REA-instituten binnen het huidige financiële kader meer flexibiliteit en zekerheid wordt geboden.

Gelet op het bovenstaande zie ik geen reden de bekostiging van de REA-instituten van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over te nemen.

Hoogachtend,

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart