Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Proces-verbaal diefstallen uit auto naar Justitie
Publicatiedatum: 11-5-2007 12:32:47

KIJKOCHTEND: DONDERDAG 24 MEI AANSTAANDE

BENNEKOM/REGIO - De politie heeft het onderzoek naar diefstallen uit auto's in Bennekom af kunnen sluiten. Het proces-verbaal is ingestuurd naar Justitie. De vier aangehouden verdachten (19, 20, 21 en 22 jaar oud) zijn afkomstig uit een plaatsje in Litouwen. Door de Raadkamer is hun voorlopige hechtenis op 10 mei verlengd.
Toch konden niet alle goederen worden geïdentificeerd. Op donderdagochtend 24 mei aanstaande zal hier tussen 11.00 en 12.30 uur alsnog gelegenheid voor geboden worden.

Naar aanleiding van de aanhouding van de verdachten en de vondst van een grote hoeveelheid vermoedelijk van diefstal afkomstige autoradio's, werden door de politie 40 aangiftes opgenomen. In vrijwel alle gevallen bleken radio's te zijn gestolen, maar hier en daar bleken ook complete geluidsinstallaties met versterkers en zelfs geluidsboxen met hoedenplank en al uit de auto's te zijn weggenomen. Verder werden navigatiesystemen, laptops en een verrekijker gestolen, goederen die niet in onbeheerde auto's achter zouden mogen blijven. De politie waarschuwt hier regelmatig voor.

Moeizame identificatie
Van de gevonden buit lukte het in 28 gevallen om de gestolen goederen terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaren. Waar dat niet lukte, kwam dit door het ontbreken van gedetailleerde bijzonderheden over de apparatuur (serienummers, type of andere identificatiegegevens). Toch slaagde een monteur van de politie er in alsnog een aantal spullen te identificeren, zodat ook deze bij hun eigenaren terug bezorgd konden worden. Naar aanleiding hiervan adviseert de politie dringend om - al dan niet in overleg met de garage - meer gegevens van uw apparatuur te noteren dan alleen het merk en de kleur. Veel apparaten hebben een uniek nummer of typecodering, waardoor ze na een diefstal herkenbaar zijn als uw geluidsapparatuur. Ook adviseert de politie met een graveerpen een code in apparaten (óók in uw laptop en routenavigatiesysteem!) te graveren. Hiermee maakt u het apparaat uniek ten opzichte van andere apparaten, waardoor het na diefstal niet alleen makkelijker is de goederen terug te bezorgen, maar ook de diefstal makkelijker bewezen kan worden.

Kijkochtend
Met de na het onderzoek overgebleven, vermoedelijk van diefstal afkomstige goederen die ondanks alle inspanningen niet geïdentificeerd konden worden, wordt op donderdag 24 mei in de politiepost in Bennekom een kijkochtend georganiseerd. Tussen 11.00 en 12.30 uur kunt u bij de gebiedsagent terecht, die samen met u gaat proberen alsnog een aantal goederen te identificeren. Neemt u uw aangifte van diefstal mee, als bewijs van eigendom?!

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden
Harry Munniksma
0318 688 221

---


---

Edenaar beroofd van auto, verdachten opgepakt

Publicatiedatum: 11-5-2007 12:18:09

ZEVENAAR/ELTEN - Een 23-jarige Edenaar is in de nacht van donderdag op vrijdag op de A12 bij Zevenaar beroofd van zijn auto. Kort na dat voorval heeft de politie na een achtervolging twee verdachten opgepakt op de autosnelweg ter hoogte van het Duitse Elten. De twee verdachten, Amsterdammers van 20 en 22 jaar, zijn aan de Duitse autoriteiten overgedragen in afwachting van hun uitlevering.

Volgens de Edenaar, werkzaam bij een koeriersbedrijf, was hij ter hoogte van het Velperbroekcircuit gestopt voor twee mannen die kennelijk met hun auto gestrand waren. De Edenaar bood hulp aan om hun auto naar het dichtstbijzijnde benzinestation te slepen. Bij Zevenaar aangekomen voelde de Edenaar zich door het duo bedreigd. Toen de Edenaar daarop de politie wilde waarschuwen werd dit door de mannen verijdeld. Vervolgens zou een van de mannen de autosleutels van de wagen van de Edenaar hebben gepakt, waarna ze er met de wagen vandoor gingen. Nadat de politie was gewaarschuwd zette die de achtervolging in. Ter hoogte van de grensovergang zagen agenten de auto van de Edenaar rijden. Bij Elten stopte de auto waarna de inzittenden werden aangehouden. De auto van de Edenaar werd in overleg met de Duitse politie direct teruggegeven. De beide Amsterdammers zijn in Duitsland ingesloten in afwachting van hun uitlevering. Door de Edenaar is aangifte gedaan.
(07-073975)

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Beschonken Huissenaar aangehouden na aanrijding
Publicatiedatum: 11-5-2007 12:15:11

HUISSENAAR - De politie van Huissen heeft donderdagmiddag op de Julianastraat een 23-jarige man uit die stad aangehouden wegens het rijden onder invloed. De Huissenaar was rond vijf betrokken geraakt bij een aanrijding. Daarbij was niemand gewond geraakt. Nadat de politie erbij gehaald was roken agenten alcohol bij de Huissenaar. De man moest mee naar het politiebureau en bleek na onderzoek onder invloed met een alcoholpromillage van 1,23 (bijna tweeënhalf keer teveel). De Huissenaar wilde rond vijf uur vanuit een parkeervak wegrijden en zag daarbij een 66-jarige plaatsgenoot, die met de auto achterop kwam rijden, over het hoofd. De 23-jarige man bleek later niet in het bezit van een rijbewijs. De auto, eigendom van een 45-jarige kennis, zou hij zonder diens toestemming hebben meegenomen. (07-073819)

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053