Dexia Bank


Dexia verleent kredietfaciliteit voor de bouw en exploitatie van het eerste Belgische offshore windpark

24/05/2007

C-Power

111 M EUR lange termijn non recourse kredietfaciliteit,

EUR 20 M achtergestelde non recourse kredietfaciliteit

voor de bouw en exploitatie van

het eerste Belgische offshore windpark

Dexia in de hoedanigheid van Mandated Lead Arranger, en Rabobank in de hoedanigheid van Mezzanine Lender, hebben op 23 mei 2007 de financiering afgesloten voor de bouw en exploitatie door C-Power NV (âC-Powerâ) van de eerste fase van het Far Shore Thornton Bank offshore windpark, bestaande uit 6 REpower 5M windturbines, gelegen op 28 km van de Belgische kust nabij Zeebrugge. Dit is het eerste offshore windpark dat gebouwd zal worden in België en wordt door de Belgische overheid beschouwd als een pilootproject; het succesvol finaliseren van het project zal wellicht een verdere ontwikkeling van de sector in België met zich meebrengen. Deze fase zal toelaten 120 GWh per jaar te produceren en de emissie van 45.000 ton CO per jaar te besparen.

Het project wordt beheerd en ontwikkeld door C-Power, een projectvennootschap opgericht door een groep van vennootschappen bestaande uit DEME, Ecotech Finance, EDF Energies Nouvelles, NUHMA en Socofe. Het wordt gebouwd door REpower Systems (âREpowerâ) en Seawind (een consortium van Dredging en Fabricom GTI) overeenkomstig afzonderlijke aannemingsovereenkomsten. De 38,7 km 150 kV onderzeese kabel wordt geleverd door ABB. De bouw, voor een totale investeringswaarde van EUR 153 miljoen, start vandaag en zal worden voltooid op 1 oktober 2008. Verdere fases teneinde de capaciteit te brengen op 300 MW zullen volgen na de demonstratiefaze .

De financiering omvat een EUR 111 miljoen, vijftienjarige non recourse kredietfaciliteit, een EUR 20 miljoen achtergestelde non recourse Mezzanine kredietfaciliteit, alsook EUR 76 miljoen in korte termijn kredieten gelinkt aan de aannemingsovereenkomsten. De lange termijn kredietfaciliteiten werden volledig onderschreven door Dexia, syndicatie hiervan wordt in de nabije toekomst verwacht. De Mezzanine kredietfaciliteit wordt verstrekt door Rabobank. Dexia is tevens de Hedging Bank, Security Agent en Facility Agent voor de transactie en stelt ook korte termijn aannemings kredietfaciliteiten ter beschikking, alsook de swap instrumenten.

Dexia werd geadviseerd door Watson, Farley & Williams LLP en Loyens Advocaten (juridisch), Mott MacDonald (ingenieur van de kredietverstrekkers), SgurrEnergy Ltd (wind), James Ingram & Associates (offshore ingenieur), en Jardine Lloyd Thompson Limited (verzekeringen), die gezamelijk een allesomvattend project financiering due diligence pakket verzekerden. Rabobank werd tevens geadviseerd door Allen & Overy LLP (Amsterdam).

De Sponsors werden geadviseerd door Allen &Overy LLP (Brussels, Antwerp) (juridisch), en Technum (technisch).

Voor meer info :

Dexia (www.dexia.com)

Contact:

* Ulrike Pommée +32 2 213 50 81

* François Greindl + 322 222 3613

* Jérôme Guillet +331 5858 7293

C-Power nv (www.c-power.be)

Contact:

* Filip Martens, General Manager, +323 250 55 51