Het Nederlandse Rode Kruis

Persbericht

Den Haag, 24 mei 2007

Hulpverlening een jaar na de aardbeving Java

Rode Kruis bouwt huizen voor gehandicapten

Het Nederlandse Rode Kruis gaat samen met de International Organisation of Migration (IOM) gehandicapte slachtoffers van de aardbeving op Java huisvesten. Dat is hard nodig, want deze groep mensen kan moeilijk terecht bij familie en heeft speciale zorg nodig.

Een groep van zo'n 16.000 mensen die gedeeltelijk of geheel verlamd zijn, bleken een extra kwetsbare groep na de aardbeving. Niet alleen waren er te weinig ziekenhuizen uitgerust om deze mensen te helpen, ook raakten sommigen hun huis kwijt en waren genoodzaakt onderdak te vinden in tenten of bij familie in overvolle huizen met minimale faciliteiten hen te ondersteunen.

Het Rode Kruis biedt de mensen nu een huis aan die aardbevingbestendig is. De huizen zijn voorzien van extra ruimte, brede schuifdeuren, een helling en een aangepast toilet. In totaal worden in een periode van 5 maanden 79 aangepaste huizen gebouwd. Het Nederlandse Rode Kruis stelt hiervoor ¤ 275.000 beschikbaar. Het project wordt waarschijjnlijk in de toekomst uitgebreid.

De ramp

Een jaar geleden werd de stad Yogyakarta getroffen door een zware aardbeving. Bijna 6000 mensen kwamen om, 38.000 mensen raakten gewond en meer dan een miljoen mensen verloor huis en haard.

Het Rode Kruis was direct ter plekke om hulp te verlenen. Meer dan 15.000 families kregen noodonderdak. Verder stond het Rode Kruis slachtoffers bij met medische zorg, schoon drinkwater en psychische hulp. Het Rode Kruis hielp zo'n 125.000 families met noodgoederen zoals voedselpakketten, hygiënekits, keukensets en tenten. Meer dan 20.000 mensen kregen medische bijstand. Het Rode Kruis zette mobiele klinieken in, gaf thuishulp en fysiotherapie. Een vaccinatieprogramma tegen Tetanus is opgezet, en de organisatie biedt nog steeds psycho sociale hulp aan slachtoffers. Het Rode Kruis heeft meer dan 1800 waterputten gezuiverd en honderden waterpompen geïnstalleerd.

Het Nederlandse Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis opende direct na de ramp een gironummer om de slachtoffers bij te staan en kon rekenen op steun uit het bedrijfsleven en overheid. De Samenwerkende Hulporganisaties startte ook een actie, waar het Nederlandse Rode Kruis aan meedeed. In totaal had het Nederlandse Rode Kruis zo'n 2,1miljoen euro beschikbaar voor de hulpverlening. Het geld is voor een groot deel ten goede gekomen aan het hulpprogramma van het Internationale Rode Kruis. Drie Nederlandse hulpverleners reisden direct na de ramp af naar het gebied. Het Nederlandse Rode Kruis zorgde voor schoolspullen voor 18.000 kinderen. Het Nederlandse Rode Kruis heeft geprobeerd meer mensen in tijdelijke woningen onder te brengen maar is daarin niet geslaagd. Er konden niet meer overgangswoningen worden gerealiseerd, doordat andere wederopbouw- en noodhulpactiviteiten in heel Indonesië veel capaciteit vergen. Ook waren slachtoffers bang geen schadevergoeding van de overheid te krijgen als ze tijdelijke behuizing zouden accepteren. Intussen is duidelijk dat ze die wel krijgen.