Ouders maken zwarte scholen gemengd

donderdag 24 mei 2007

Steeds meer ouders van Nederlandse afkomst nemen het initiatief hun kinderen op scholen met veel allochtone leerlingen in te schrijven. BredeSchool De Provenier in Rotterdam toont aan dat die ouderinitiatieven succesvol zijn.

In totaal zijn de afgelopen jaren enkele tientallen projecten geslaagd. Daarom heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) een aantal proefprojecten aangekondigd, die niet alleen in de grote steden moeten plaatsvinden, maar het liefst ook in drie grote gemeenten buiten de Randstad.

Er is een speciale website gelanceerd waarop ouders, scholen en gemeenten terecht kunnen voor meer informatie, maar ook voor aansprekende voorbeelden. Zo blijkt dat Rotterdam voorop loopt als het gaat om initiatieven om zwarte scholen gemengd te maken. De stad kent al meer dan 30 door de gemeente ondersteunde ouderinitiatieven. De ouders krijgen bijvoorbeeld voorlichting over schoolkeuze als hun kind 2,5 jaar is (voorheen was dat op 3,5 jaar). Daarnaast laat de gemeente ouders door middel van een voorlichtingscarrousel kennismaken met alle buurtscholen; zowel wit als zwart. Ouders krijgen via de gemeente een brief en kunnen zich hiervoor aanmelden.

Een mooi voorbeeld is te vinden in de Provenierswijk in Rotterdam. In 2005 is een viertal autochtone ouders begonnen met het werven van kinderen voor BredeSchool De Provenier. Ouders organiseren sindsdien informele bijeenkomsten voor ouders en kinderen en er is, met steun van de gemeente, flexibele naschoolse opvang gerealiseerd.

De school was vrijwel geheel zwart, maar in oktober 2005 stroomden de eerste witte kleuters in. In het schooljaar 2005-2006 was 1 kleutergroep gemengd. Inmiddels zijn dat er al drie en het aantal aanmeldingen groeit gestaag! In juni 2007 wordt het 2-jarig bestaan van het ouderinitiatief gevierd met als eregast wethouder Leonard Geluk.