Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


---


PERSBERICHT

Amsterdam, 24 mei 2007

Stadsdeel eerste met gezamenlijke aanpak
De Baarsjes pakt hennepteelt aan

Samen met politie, brandweer, Openbaar Ministerie, Continuon en Belastingdienst start stadsdeel De Baarsjes vandaag de actie 'Stop Hennep Thuisteelt'.

Elk jaar weer ontstaan in het stadsdeel branden in woningen door kortsluiting of oververhitting van een kwekerij. Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast voor buren door lekkages, stank en schimmelvorming. Hierdoor zorgen zij voor verloedering van de buurt. Ook tappen ze vaak stroom af en verzwijgen de inkomsten uit de verkoop van wiet.

Het stadsdeel heeft genoeg van de overlast en wil een veilige buurt voor álle bewoners. Als eerste stadsdeel in Amsterdam start het daarom met de zogenoemde 'bestuurlijke aanpak thuisteelt'. Dit betekent dat het stadsdeel met medewerking van een aantal partners het initiatief neemt om de thuisteelt aan te pakken.

Het stadsdeel laat hennepkwekerijen ontmantelen op kosten van de overtreder. Politie en stadsdeel rollen kwekerijen op en het Openbaar Ministerie vervolgt o.a. de verdachten. Het energiebedrijf sluit de stroom af en verwijdert de meter. De Belastingdienst controleer of de inkomsten uit de kwekerij aan de Belastingdienst zijn opgegeven. Zo niet, dan moet alsnog belasting worden betaald. Daarnaast wordt de kweker zo mogelijk ook strafrechtelijk vervolgd.

Deze week krijgen alle bewoners in De Baarsjes een folder in de bus. Via politie (0900 - 8844), Meld Misdaad Anoniem ( 0800 - 7000) of Meldpunt Zorg + Overlast (020 589 1979) kunnen zij melding maken van wietkwekerijen in de buurt. Ook vliegt er een politiehelikopter die middels warmtemetingen de aanwezigheid van wietplantages kan opsporen.

De komende maanden volgen er een aantal 'opruimdagen' van wietplantages.