Gemeente Rotterdam


Nr. 97

24 mei 2007

Bedenk goed wat je met een Euro doet!

Kredietbank Rotterdam geeft lessenserie schuldpreventie op Rotterdamse basisscholen

'Het is niet normaal dat je geld uitgeeft wat je niet hebt', aldus wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) vandaag op basisschool De Barkentijn in de deelgemeente IJsselmonde. Samen met deelgemeentebestuurder Bram van Hemmen gaf zij het startsein voor de lessen ter preventie van schulden. Groep 7 en 8 kregen als eerste les van de voorlichters van de kredietbank Rotterdam (KBR). Wethouder Kriens zegde toe dat in samenwerking met KBR ook de ouders van deze kinderen actief worden betrokken bij de preventie. Rotterdam is uniek in deze aanpak.

Een toenemend aantal mensen heeft schulden en problemen met het aflossen daarvan. Vooral statusgevoelige groepen, zoals jongeren, blijken gemakkelijk schulden aan te gaan. KBR geeft scholieren op het middelbaar beroepsonderwijs voorlichting over budgetteren en schulden. Daarnaast helpt een speciaal jongerenteam jongeren met budgetbeheer. Veel jongeren blijken echter al een aanzienlijke schuld te hebben opgebouwd. KBR besloot vervolgens de voorlichting op basisscholen te beginnen. 'Want als scholen hun rol niet pakken zijn we hulpeloos', zegt Van Hemmen. 'De leerkracht moet het doen, maar hij moet zich gesteund voelen door het gemeentebestuur.' De basisschoolleeftijd is gekozen omdat deze leerlingen het geleerde ook mee naar huis nemen, meer nog dan leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Lessenserie

De lessenserie van vier lessen maakt de leerlingen bewust van hoe geld 'werkt' en wat zij hun ouders kosten. Kinderen hebben vaak geen beeld bij geldstromen; 'geld komt uit de muur'. De eerste les gaat over inkomsten zoals zakgeld en kleedgeld en uitgaven. Als huiswerk wordt een interview met de ouders afgenomen over waar zij - toen zij jong waren - geld aan uit gaven. De tweede les gaat over reclame en verleiding, de derde over schulden met medewerking van een ervaringsdeskundige en tot slot een les over budgetteren. Aan het eind van de lessenserie ontvangen de leerlingen een certificaat.

noot voor de redactie/