Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
68 Vragen van mevrouw drs. C.P. Sarolea en mevrouw B. Dibi
(ingekomen op 26 april 2007
en antwoorden door het college verzonden op 24 mei 2007)

Aveant is in Utrecht de grootste aanbieder op het gebied van zorg. Zoals u weet is Aveant ontstaan door een fusie tussen Cascade en Thuiszorg Stad Utrecht. Tijdens het fusieproces in 2004 is een plan van aanpak opgesteld met een aantal eindresultaten die de directie met de fusie wilde bewerkstelligen.

Deze eindresultaten vinden we terug in de missie van Aveant:
Met haar dienstverlening wil Aveant bereiken dat klanten een geruststellend vertrouwen opbouwen. Zij moeten erop kunnen rekenen dat zij zichzelf mogen zijn: gerespecteerd en geaccepteerd, zoals zíj zijn. Zij moeten ervan op aan kunnen dat zij hun leven zoveel mogelijk voort kunnen zetten op hun eigen vertrouwde manier, dus ook in hun eigen omgeving. Zij moeten weten dat zij de zorg krijgen die zij willen en die zij nodig hebben. En zij moeten kunnen rekenen op de kwaliteit van de Aveant-medewerkers, hun adviezen, ondersteuning en hulp - mensen die er werkelijk zijn voor hén.

Wij zijn bezorgd dat Aveant niet in deze doelstellingen slaagt. In Tamarinde moeten bewoners soms drie kwartier wachten op de wc, beddengoed wordt niet vaak genoeg verschoond, bewoners liggen/zitten vaak alleen op een afdeling zonder toezicht, men klaagt over het eten en de communicatie tussen personeel, teamleiders, bewoners en familieleden.

Om die reden komen SP en PvdA tot de volgende vragen aan de wethouder:

1. Is de wethouder van mening dat de fusie tussen Cascade en TSU een geslaagde fusie is geweest. Zijn de klanten van de thuishulp nu meer tevreden dan voor de tijd van de fusie?

* Dit is voor het college niet de relevante vraag. De gemeente heeft geen rol of bevoegdheid met betrekking over de kwaliteit van de door zorginstellingen aan te bieden verpleeghuiszorg (AWBZ). Het besluit van Cascade en Thuiszorg Stad Utrecht om in 2004 te fuseren is een besluit dat verband houdt met de bedrijfsvoering van twee zelfstandige zorgaanbieders. De bedrijfsvoering van zorginstellingen is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het college stuurt wel
* op de kwaliteit van het door zorginstellingen te leveren produkt van de huishoudelijke verzorging uit de WMO. Het college komt binnenkort daarover met u te spreken bij de presentatie voor de raadscommissie MO inzake het inkoopkader voor de huishoudelijke verzorging WMO vanaf 2008.

2. Beschikt de gemeente over gegevens waarop ze bovenstaand antwoord baseert en welke gegevens zijn dit?

* Neen. Zie antwoord vraag 1.

3. Vindt de wethouder dat de fusie een vooruitgang heeft betekend voor het personeel en bewoners?
Zo ja, -blijkt dat uit de daling van het ziekteverzuim?
-is het verloop onder personeel minder geworden?
-zijn er over 2006 minder uitzendkrachten ingezet?
-is de medewerkers tevredenheid toegenomen?

* Zie antwoord vraag 1.

4. Is het college bekend met het vergevorderd plan van Aveant om een fusie aan te gaan met zorgaanbieder Zuwe?

* Ja.

5. Belangrijkste argument van de directie van Aveant voor de fusie Aveant- Zuwe is dat dit de positie van de nieuwe organisatie (Aveant-Zuwe) sterker maakt tegenover zorgkantoor en gemeente. Deelt de wethouder deze mening?

* De relatie tussen Aveant en het zorgkantoor houdt verband met de uitvoering van de AWBZ. De uitvoering van de AWBZ valt buiten de verantwoordelijkheid van de gemeente. Een fusie tussen Aveant en Zuwe houdt verband met de bedrijfsvoering van beide zorginstellingen. Dit is de verantwoordelijkheid van de zorginstellingen zelf.

6. Betekent deze fusie volgens u dat het zorgkantoor en de gemeente betere kwaliteit kunnen bedingen?

* Zie antwoord vraag 1.

7. Ziet de wethouder, met de PvdA en de SP, het belang van een keuze tussen zorgaanbieders?

* Ja, wij hebben in het collegeprogramma afgesproken dat bij onze uitvoering van de WMO de inwoners van Utrecht vrijheid bij de keuze van aanbieders van voorzieningen en zorg
* (huishoudelijke verzorging) gaan bieden.

8. Vindt u schaalvergroting in de zorg een goede ontwikkeling?

* Neen, niet per definitie.

9. Denkt de wethouder dat de directie de huidige problemen bij Tamarinde en Roosendael in het bijzonder, maar ook bij de andere afdelingen binnen Aveant, alle tijd en aandacht kan geven, terwijl dezelfde directie bezig is een fusie voor te bereiden?

* Zie antwoord vraag 1. De problemen bij Tamarinde en Roosendaal houden verband met de bedrijfsvoering van Aveant. Aveant zelf moet hierover verantwoording afleggen.

* Daarnaast kunnen wij u nog het volgende melden. Het college heeft regelmatig via de stuurgroep wonen, welzijn en zorg overleg onder andere met woningbouwcorporaties en de zorginstellingen in Utrecht. Aveant heeft het college bij gelegenheid op de hoogte gehouden van de situatie in beide huizen en ons gemeld de klachten van de bewoners over verpleeghuiszorg, zeer serieus te nemen. Het college is van mening dat de directie van Aveant open staat voor kritiek. Zowel clientbelang als de inspectie zijn betrokken en de nodige maatregelen zijn en worden Aveant genomen. Aveant streeft er naar nog dit najaar met actuele klanttevredenheidsmeting te komen.

10. Is de wethouder bereid om met de directie van Aveant de fusie te heroverwegen?

* Neen, zie antwoord vraag 1.


---- --