Socialistische Partij

Bezuinig niet op kwaliteit ziekenhuiszorg, maar op bureaucratie


24-05-2007 * SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat ziekenhuizen stoppen met bezuinigingen op de kwaliteit van de zorg. Ziekenhuizen voelen zich volgens onderzoek van NRC Handelsblad gedwongen dit te doen vanwege financiële problemen of uit angst die te krijgen. "We moeten niet beknibbelen op de kwaliteit, maar eindelijk serieus werk maken van de aanpak van bureaucratie. Met het schrappen van de controlegekte is nog zeker een miljard euro te winnen."

Voorbeelden van bezuinigingsmaatregelen die ziekenhuizen nu doorvoeren of hebben aangekondigd voor de komende tijd, zijn het sneller wegsturen van patiënten en het ontslaan van personeel om ze te vervangen door lager geschoold en goedkoper personeel. Ook worden er worden goedkope kunstknieën en -heupen gebruikt en goedkopere, minder goede, scans gebruikt om tumoren op te sporen.

Tweede-Kamerlid Henk van Gerven: "Mensen hebben recht op kwalitatief goede zorg voor de hoge premies die ze betalen. Daar hoort goed personeel en goede apparatuur bij, dat zijn geen posten waar op bezuinigd moet worden. Er valt veel meer winst te halen in een serieuze aanpak van de bureaucratie. Laten we beginnen met het afschaffen van de Diagnose Behandel Combinaties, die veel geld kosten en de werkers in de zorg meer hinderen dan helpen."

Van Gerven wil minister Klink van Volksgezondheid hierover om opheldering vragen tijdens het mondelinge vragenuur van aanstaande dinsdag.

De SP heeft eerder een uitgebreid plan van aanpak gemaakt ter bestrijding van de bureaucratie in de zorg. De voorgestelde maatregelen zouden 1 miljard euro besparen.