De Melkweg

K-os & Kid Koala
Twee dagen genieten van diverse, eclectische hiphop
uit Canada in de Melkweg

K-os: donderdag 24 mei ( Melkweg, Oude Zaal ( 21.00 uur ( E 12,00
Kid Koala: vrijdag 25 mei ( Melkweg, Oude Zaal ( 21.00 uur ( E 14,00

Liefhebbers van eclectische hiphop die wel houden van een feestje zijn op donderdag 24 en vrijdag 25 mei bij de Melkweg aan het goede adres. Op donderdag treedt de Canadese hiphopper K-Os op met zijn zomerse, poppy hiphop met rock, funk, soul en jazz-invloeden, bekend van de hit Crabbuckit. Vrijdag is het de beurt aan Kid Koala, de virtuoze turntablist van het gerenommeerde Ninja Tune label, uit Canada.
Daarom is er een speciaal, voordelig combiticket van K-Os (24 mei) én Kid Koala (25 mei) à E 20,00 + lidm.

K-os

K-os, uitgesproken als 'chaos', staat voor 'knowledge of self' of 'Kheavens Original Sound', net naar gelang in wat voor bui de Canadees Kheaven Brereton is. De door Jehova getuigen opgevoede, rijmende zanger is ongetwijfeld een vreemde eend in de bijt tussen de gangbare hiphop MC's en bewijst dat een prekende artiest met een positieve boodschap beslist niet saai hoeft te zijn.
Z'n 'conscious hiphop' is geïnspireerd door artiesten als Stevie Wonder, A Tribe Called Quest, The Roots, The Beatles en Michael Jackson. Hoewel het geluid inderdaad zwaar op hiphop leunt, wordt het ook hevig ondersteund door pop, rock, funk, soul, jazz en reggae-invloeden. Het resultaat is een vrolijk en positief geluid, met soms een kritische ondertoon. Vooral de integriteit van hiphop wordt regelmatig in twijfel getrokken, wat hem de nodige kritiek van collegamuzikanten opleverde. Het zeer positief ontvangen debuut 'Exit' werd niet zo goed verkocht, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd met de opvolger 'Joyful Rebellion' dat de platinastatus in Canada bereikte. Vooral de superaanstekelijke en zomerse single 'Crabbuckit' wist wereldwijd succes te behalen. Op het laatste album 'Atlantis: Hymns for Disco' klinkt hij aanmerkelijk constanter en vooral zekerder van zichzelf. Live is Kheaven, mét band, steevast achter de piano, gitaar of andere instrumenten te vinden. Met z'n chaos aan stijlen die uiteindelijk tot een zeer gestructureerd en zonnig muzikaal resultaat leidt definieert K-os op overtuigende wijze z'n eigen chaostheorie.

Kid Koala

Eric San alias Kid Koala staat bekend als Ninja Tune's king of turntablism. De Canadees, die het knippen en plakken tot kunst heeft verheven, weet de meest uiteenlopende en ongewone samples tot een surrealistisch geheel te kneden. Rare grommende geluiden, swingende jazz, piano solo's, grappige vocalen, stevige hiphop beats en donderende hardrock riffs worden op inventieve, humoristische en totaal onvoorspelbare wijze aan- en door elkaar gedraaid. Zijn laatste album "Your Mom's Favorite DJ", die ouderwets in kant a en kant b is verdeeld, is duisterder en rauwer dan het succesvolle "Some Of My Best Friends Are DJ", maar weet op typische wijze de meest uiteenlopende genres in de meest belachelijke vorm te mixen. Elke platengroef wordt nauwkeurig door moeders favoriete dj uitgediept, de plaat vervolgens hardhandig in stukken gesmeten en vervolgens weer tot een zeer luister- en dansbaar geheel aan elkaar geplakt.



De Melkweg