Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

100% EIGEN BIJDRAGE ZIEKTEKOSTEN IN ONTWIKKELINGSLANDEN AL REALITEIT

Europees congres over stand van zaken internationale gezondheidszorg

NVTG 100 jaar

Wageningen, 13 mei 2007

De eigen bijdrage van patiënten in hun ziektekosten is in Nederland een terugkerend thema. Maar in ontwikkelingslanden is een 100% eigen bijdrage al jaren de praktijk. Niet door bewust beleid, maar door grote gebreken in de gezondheidszorg. Financiering van de zorg in arme landen is een van de hoofdthema's van het 5th European Congress on Tropical Medicine and International Health dat van donderdag 24 tot maandag 28 mei a.s. plaatsvindt in de RAI in Amsterdam. Titel: "Partnership and Innovation in Global Health". Aandacht is er ook voor de strijd tegen Aids, tbc, malaria en andere (tropische) infectieziekten, actueel clinisch en sociaal-medisch onderzoek op het snijvlak van armoede en gezondheid, en beleidsontwikkeling op deze terreinen.

Deelnemers aan het interdisciplinaire congres zijn prominente wetenschappers, beleidmakers en gezondheidswerkers uit de hele wereld. Het congres is een initiatief van de FESTMIH en de NVTG, de Europese en de Nederlandse organisaties voor tropische geneeskunde en internationale gezondheidszorg. De NVTG viert dit jaar haar 100-jarig bestaan.

Bevordering van de gezondheid staat prominent op de internationale ontwikkelingsagenda. Van de acht Millenniumdoelen tégen armoede en vóór ontwikkeling (2000) zijn er drie gerelateerd aan gezondheidszorg: bestrijding van hiv, tbc en malaria en terugdringing van kinder- en moedersterfte. Die aandacht is terecht en hard nodig, want een gebrekkige gezondheidszorg in arme landen maakt jaarlijks veel onnodige slachtoffers en vormt een grote belemmering voor ontwikkeling. De vooruitzichten om de Millenniumdoelen - zoals afgesproken - in 2015 te halen zijn niet gunstig. FESTMIH en NVTG grijpen het congres aan om te identificeren wat er nu in 2007 kan en moet gebeuren en om daarvoor tot actie aan te zetten.

Het congres bestrijkt de tropische geneeskunde en de internationale gezondheidszorg in de volle breedte en in onderlinge samenhang. De internationale gezondheidsvraagstukken van vandaag zijn immers alleen binnen een samenhangende context op te lossen. Het is de eerste keer dat er in Nederland een dergelijke breed opgezet internationaal en interdisciplinair congres plaatsvindt.

Uitdagingen in de internationale gezondheidszorg

Geneeskundig onderzoek in de wereld richt zich momenteel vooral op Westerse welvaartsziekten. Daarnaar - zo'n 10% van alle aandoeningen - gaat 90% van het beschikbare geld. FESTMIH en NVTG vestigen in het congres daarom vooral de aandacht op armoede-gerelateerde ziekten als: hiv, tbc en malaria. Aan malaria - dat goed te voorkomen en te genezen is - overlijden elk jaar 10.000 zwangere vrouwen en 200.000 zuigelingen.

De toegang tot gezondheidszorg is een ander thema. Financiële toegang komt aan de orde bij presentaties over micro-financiering als opstap naar zorgstelsels voor de armste landen. Aandacht is er ook voor de gebrekkige toegang tot de Nederlandse gezondheidszorg voor illegalen, met name vrouwen. Een specifiek aspect van dit thema is het schrikbarend tekort aan tekort aan gekwalificeerd gezondheidspersoneel (2,4 miljoen artsen en verpleegkundigen wereldwijd!) door brain drain en de aids-epidemie.

Als bijdrage aan de campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er in het programma ook uitgebreid ruimte voor de 'vergeten ziekten': een blinde vlek bij veel beleidmakers en de farmaceutische industrie. 'Silent killers' als cholera, dengue, lepra, zwarte koorts en leichmaniasis sterven maken echter dagelijks 35.000 dodelijke slachtoffers. Zeer onlangs maakte de WHO bekend dat - na jarenlange druk - twee dure, maar essentiële medicijnen tegen leishmaniasis (AmBisome en Glucantime) tegen een lage prijs beschikbaar komen in ontwikkelingslanden.

Ongelijkheid en andere sociale factoren van gezondheid vormen een ander thema. Hierbij gaat over structurele sociaal-economische aspecten die zorgen voor grote gezondheidsverschillen. Daar horen ook politieke aspecten en de schending van mensenrechten bij.

Jubileum NVTG

De NVTG bestaat in 2007 honderd jaar. Dit jubileum wordt op zaterdag 26 mei gevierd met een speciaal onderdeel van het internationale congres over de relevantie toen en - vooral - vandaag van de inzet voor een rechtvaardige gezondheidszorg en het terugdringen van de ziektelast in ontwikkelinglanden. In dit verband zal de discussie ook gaan over de vormgeving van de Nederlandse bijdrage aan de internationale gezondheidszorg. Dit zal resulteren in aanbevelingen aan het kabinet en de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

Naast dit inhoudelijke programma worden twee jubileumuitgaven gepresenteerd: de wetenschappelijke studie 'Van Koloniale Geneeskunde tot Internationale Gezondheidszorg' van medisch historicus Leo van Bergen, en 'Malariamuggen en Kangoeroebaby's', dat het algemene publiek inzicht geeft in nut en noodzaak van betere gezondheidszorg wereldwijd.