Politie Midden- en West Brabant

Twee verdachten aangehouden na achtervolging gestolen auto

TILBURG, 24 mei 2007

Twee verdachten aangehouden na achtervolging gestolen auto

TILBURG: Vanmiddag zijn in Tilburg na een achtervolging twee inzittenden van een gestolen auto aangehouden. Het gaat om een man uit Sprang Capelle (19) en een Tilburger (19) Twee verdachten wisten te ontkomen. Tijdens de achtervolging hebben voorzover nu bekend zeker drie aanrijdingen plaats gevonden. Daarbij is één 44-jarige Tilburgse gewond geraakt. Zij is met een ambulance met rug- en nekklachten overgebracht naar een ziekenhuis. De politie kreeg tijdens de actie veel aanwijzingen van burgers die de vluchtrichting van de daders doorgaven.

Vanmiddag kreeg de politie omstreeks 16.41 uur een melding dat op de Reitse Hoevenstraat, een gisteren in Berkel-Enschot gestolen auto, merk Jaguar, was gesignaleerd. Twee motoragenten zagen de auto rijden op de Hart van Brabantlaan en vervolgens de Ringbaan West oprijden. Op de kruising met de Professor Cobbenhagenlaan negeerde de bestuurder het rode verkeerslicht. Op dat moment besloten de motorrijders hun optische- en geluidssignalen en de stoptransparant aan de voorzijde van de motorfiets in werking te stellen. Zij stelden een achtervolging in en gaven hun positie door aan de Gemeenschappelijke Meldkamer, waarna meer eenheden zich bij de achtervolging aansloten. Ook werd een politievliegtuig ingezet.

Tijdens de verdere achtervolging maakte de bestuurder een groot aantal forse verkeersovertredingen. Zo negeerde hij diverse keren het rode licht, reed over een busbaan, passeerde vluchtheuvels langs de verkeerde zijde, reed over een fietspad en over een doorgetrokken streep waarbij hij op de rijstrook voor tegemoetkomend verkeer kwam. Diverse weggebruikers zoals fietsers moesten uitwijken naar het trottoir. Automobilisten moesten sterk afremmen om aanrijdingen te voorkomen.

Op de Dongenseweg reed de bestuurder van de Jaquar in een poging een file voorbij te rijden tegen de linkerzijde van een in die file rijdende personenauto. Op de Stokhasseltlaan kwam de vluchtauto tijdens een inhaalmanoeuvre in aanrijding met een auto die uit tegengestelde richting kwam. De bestuurster van deze auto, een 44-jarige Tilburgse, had last van nek- en rugklachten en werd naar het ziekenhuis gebracht. Na deze aanrijding reed de Jaquar terug naar de rechterrijstrook en kwam daar in aanrijding met de achterzijde van een auto bestuurd door een 76-jarige Tilburger. Het slachtoffer van deze aanrijding klaagde over duizeligheid. Hij werd ter plaatse behandeld door de GGD.

Op de kruising met de Dirigentenlaan verloor de bestuurder macht over het stuur en reed tegen een lichtmast op een vluchtheuvel. Daarop kwam de Jaguar tot stilstand.

Er sprongen vier mannen uit de auto die vluchtten in de richting van de Monteverdistraat. Twee mannen zijn aangehouden, het gaat om een 19-jarige Tilburger en een 19-jarige man uit Sprang Capelle. De verdachten zijn in verzekering gesteld. De politie stelt een onderzoek in naar de andere twee betrokkenen.

Auteur: Willem van Hooijdonk