De Doelen Concertgebouw

Persbericht

Rotterdam, 29 januari 2007

Jacobs dirigeert Rossini's Tancredi op tijdeigen instrumenten

Unieke productie op 25 mei a.s. in de Doelen, Rotterdam

Als enige concertzaal in Nederland presenteert Concert- en congresgebouw de Doelen de veelbelovende uitvoering van Rossini's opera Tancredi: dé opera waarmee Rossini zijn naam vestigde. Met o.a. Bernarda Fink in de titelrol en Rosemary Joshua als Amenaide. René Jacobs dirigeert dit voorjaar voor het eerst het fenomenale Orchestre des Champs-Élysées.

Elke grote operacomponist had natuurlijk ooit zijn eerste meesterwerk waarmee hij bij het grote publiek doorbrak. Wat Anna Bolena in 1830 voor Donizetti was, La Sonnambula een jaar later voor Bellini, Nabucco (1842) voor Verdi en Manon Lescaut (1893) voor Puccini, was Tancredi voor Gioacchino Rossini.

Het was 1812, Rossini was nog geen 21, toen hij van het vermaarde Venetiaanse Teatro La Fenice de opdracht kreeg voor het volgende seizoen een nieuwe opera seria te schrijven op basis van Tancrède (1760) van Voltaire (en een episode uit Gerusalemme Liberata van Torquato Tasso). Het werd een meesterwerk. En nog altijd wordt Tancredi als een van Rossini's meest geslaagde composities beschouwd, een aangrijpend liefdesverhaal tegen de achtergrond van de strijd tussen de Saracenen en Byzantijnen in het Syracuse (Sicilië) van omstreeks 1005. Een opera met een ongekend krachtige dramatische structuur, weelderige melodieën en een heldere orkestpartituur.

Juist een in authentieke klankkleuren gespecialiseerd ensemble als het Orchestre des Champs-Élysées, juist een vocaal specialist als René Jacobs, en juist een karaktervolle mezzo als Bernarda Fink zijn de ideale partijen om deze partituur te verwezenlijken. Na enkele halfgeslaagde pogingen in de jaren '80 is dit de eerste keer dat een Rossini-opera klinkt met een in de negentiende-eeuwse klankwereld gespecialiseerd orkest.

Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam
vrijdag 25 mei 2007, Grote Zaal 20.15 uur

Rossini - Tancredi

Orchestre des Champs-Élysées
René Jacobs - dirigent
Bernarda Fink - Tancredi
Rosemary Joshua - Amenaide
Lawrence Brownlee - Argirio
Veronica Cangemi - Roggiero
Federico Sacchi - Orbazzano
Elena Belfiore - Isaura
English Voices

Om 19.30 uur inleiding door Clemens Romijn

Bestel kaarten à ¤39/36/27 (normaal/65+/cjp) via www.dedoelen.nl of 010-2171717 Voorafgaand (17.00 uur): concertdiner in de Doelen à ¤25,95