Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam 19 april 2007

STICHTING NIEUW MUZIEKTHEATER ROTTERDAM & Lantaren Venster presenteren in het kader van de Operadagen Rotterdam:

Strijd & Onthechting tijdens de Rotterdamse Operadagen 2007

Tijdens de Operadagen Rotterdam 2007 brengt het Rotterdamse Knuistingh Neven Ensemble in Theater Lantaren/Venster de première van Strijd & Onthechting. Dit programma omvat twee kameropera's op muziek van pianiste/componiste Rita Knuistingh Neven en op teksten van dichter/journalist Peter Swanborn. Voor de pauze klinkt Bij Gebrek aan Conversatie, na de pauze de première van Een Lied van Strijd & Onthechting.

De voorstelling wordt drie maal gespeeld, vrijdag 25 mei (première), zaterdag 26 mei, zondag 27 mei (matinee). De regie is in handen van Inna van den Hogen, producent is Stichting Nieuw Muziektheater Rotterdam, www.nieuwmuziektheater.nl

Bij Gebrek aan Conversatie - Het verhaal
'Bij Gebrek aan Conversatie' is een kameropera voor bariton en klein ensemble. De tekst en de muziek zijn speciaal geschreven voor de bariton Meindert Velthuis. De negen liederen vertellen het verhaal van een crime passionnel. Een man heeft zijn geliefde vermoord. Deze ligt aan zijn voeten te sterven. Alvorens de hand aan zichzelf te slaan aanschouwt de man zijn daad en zijn lot. Hoe heeft het zover kunnen komen en waarom ging het zoals het ging? De liederen vertellen geen chronologisch verhaal. Het zijn schetsen van herinneringen, zowel liefdevol als gruwelijk, met titels als 'Niets zal weerhouden' en 'Op weg naar het einde, steeds dichterbij'.

De hoofdpersoon is aanvankelijk een romantische minnaar, maar blijkt bij nader inzien een egoïstisch, kleinzielig manneke. Toch voelt het publiek toch een zekere sympathie voor deze moordenaar, hij heeft immers zijn geliefde verloren.

Deze opvoering betreft een reprise, in een nieuwe regie van Inna van den Hogen. De rol van de geliefde wordt gedanst door Thomas Körtvélyessy.

In 2006 is 'Bij Gebrek aan Conversatie' op cd verschenen, zie: www.bijgebrek.nl

Een Lied van Strijd & Onthechting - Het verhaal - PREMIERE 'Een Lied van Strijd & Onthechting' is een vervolg op de vier concertliederen met deze titel die we in 2001 voor de sopraan Marjanne Kweksilber schreven. Deze nieuwe kameropera is geschreven voor de sopraan Cora Schmeiser.

Het verhaal speelt zich af gedurende een doorwaakte nacht volgend op de dag waarop een vrouw haar zoveelste relatie heeft zien mislopen. De vrouw wentelt zich in haar eenzaamheid, maar gaat al snel de straat op en loopt door nachtelijk Rotterdam. Zij komt langs bekende plekken als Diergaarde Blijdorp en het Centraal Station. Op de Erasmusbrug komt ze tot het inzicht dat haar relatie niet alleen is vastgelopen door het wangedrag van de man, maar ook door haar eigen onvervulbare kinderwens. Het stuk eindigt als de volgende ochtend het gewone dagelijkse leven weer begint en de vrouw alle mensen naar hun werk ziet gaan. Zij keert terug naar huis en zet koffie. De vrouw besluit niet langer achter haar verlangens aan te lopen. Anders gezegd, ze stopt de strijd en vindt haar rust in de 'onthechting'.

Deze opvoering betreft een première, regie Inna van den Hogen

Zie vanaf eind april 2007: www.strijdenonthechting.nl

Strijd & Onthechting, door het Knuistingh Neven Ensemble een productie van Stichting Nieuw Muziektheater Rotterdam vr 25 t/m zo 27 mei, (20:30 uur, zo 15:30 uur)
Theater Lantaren/Venster
Gouvernestraat 133
3014 PM Rotterdam
Kassa/reserveren 010 - 277.22.77
www.lantaren-venster.nl

Medewerkers
Rita Knuistingh Neven, muziek
Peter Swanborn, tekst en concept
Cora Schmeiser, sopraan
Meindert Velthuis, bariton
Reinier van Houdt, piano, synthesizer
Sybren Bijleveld, klarinet, sopraansaxofoon
Marieke de Vries, accordeon
Inna van den Hogen, regie
Thomas Körtvélyessy, dans
Anne Karin ten Bosch, toneelbeeld Bij Gebrek aan Conversatie Arnold Schalks, decorontwerp Strijd & Onthechting
Jozef van Rossum, decorbouw Strijd & Onthechting
Leo de Klerk, geluidsontwerp
Claus den Hartog, lichtontwerp
Barbara Mounier, zakelijke leiding
Peter Swanborn, projectleiding
Niels Smits van Burgst, illustrator drukwerk
Herbert Verhey, vormgeving tekstboek
Lydia Snijder, webmaster


---