Ingezonden persbericht


Persbericht 3 mei 2007

tentoonstelling The Return of the Shreds in De Lakenhal in Scheltema

De Lakenhal in Scheltema, 25 MEI T/M 29 JULI 2007

THE RETURN OF THE SHREDS

OPENING
De tentoonstelling The Return of the Shreds wordt donderdag 24 mei in Scheltema geopend om 17 uur door: Garrie van Pinxteren, sinoloog en oud-correspondent China voor NRC Handelsblad en NOS. Auteur van het boek China, centrum van de wereld.

TENTOONSTELLING THE RETURN OF THE SHREDS
9 ton restjes en reepjes stof liggen in grote hopen op de grond of hangen in een gigantische kluwen van het plafond naar beneden. Een kleurrijk landschap om doorheen te waden. De restjes stof komen uit China, of liever: ze keren terug. Hoe 'thuis' zijn de restjes stof in de voormalige wollen dekenfabriek Scheltema?

Te zien zijn o.a. de installaties The Return of the Shreds, Used Passports en Shrinkage 10%. Deze laatste is een hedendaagse variant op het Chine de commande van weleer, dat door de VOC werd verscheept. Stukken Chinees porselein uit De Lakenhal worden nu nagemaakt in China. De kopie van het origineel zal -doordat de objecten in het bakproces krimpen- 10 % kleiner uitvallen. Deze kopie wordt op haar beurt weer gebruikt als origineel om het proces te herhalen resulterend in steeds kleinere objecten, tot 10 % van het origineel.

De presentatie The Return of The Shreds is ontstaan vanuit de samenwerking, gedurende 1 jaar, tussen beeldend kunstenaar Ni Haifeng en hoogleraar kunstgeschiedenis Kitty Zijlmans onder naam Laboratory on the move. Hun project stelt de problematiek van globalisering en dubbele identiteiten aan de orde. Door de grootschalige migratie hebben steeds meer mensen een meervoudige culturele achtergrond en wat bepaalt dan onze (culturele) identiteit? Deze samenwerking tussen een kunstenaar en wetenschapper is een echte kijk in elkaars keuken met als (voorlopig) resultaat verrassende wendingen en verkenningen van nieuwe gebieden van maak- en denkprocessen.

Ni Haifeng
Beeldend kunstenaar Ni Haifeng (1964) is geboren in China. Sinds 1995 woont en werkt hij in Amsterdam. Ni is zich vanwege zijn afkomst en eigen migratie diep bewust van de eeuwenoude (handels)betrekkingen tussen Nederland en China. Terugkeer, uitwisseling, onthechting en herplaatsing zijn sleutelbegrippen in zijn werk.

Kitty Zijlmans
Hoogleraar Kitty Zijlmans (1955) is werkzaam aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden en houdt zich al lange tijd bezig met het verbreden van het vak kunstgeschiedenis naar een mondiale oriëntatie. Een van de thema's in Zijlmans onderzoek is de huidige verplaatsing en beweging van kunst en kunstenaars waarmee globalisering ook binnen de kunstwereld een feit is.

CO-OPs.nl
Het samenwerkingsproject van Ni en Zijlmans maakt onderdeel uit van een groot landelijk project, het door NWO-Geesteswetenschappen gesubsidieerde onderzoeksprogramma 'Transformaties in Kunst en Cultuur'. Eén van de subprogramma's is het experimentele CO-OPs: interterritoriale verkenningen in kunst en wetenschap. In zeven duo-projecten onderzoeken een kunstenaar en een wetenschapper een jaar lang gezamenlijk een thema.

Inzet van CO-OPs is de vraag of (en zo ja, hoe) de wetenschappelijke praktijk kan profiteren van kennis die bij uitstek thuishoort binnen het artistieke domein. De samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers zal in diverse stadia van het project 'getoetst' worden in ontmoetingen met publiek. Dit gebeurt in tentoonstellingen, expert meetings en manifestaties; het publiek vormt daarbij de derde, onmisbare schakel in CO-OPs. De tentoonstelling The Return of the Shreds in De Lakenhal in Scheltema is het meest omvangrijke publieke 'moment' van hun samenwerking.

Eind 2007 presenteert De Lakenhal in Scheltema de eindresultaten van alle zeven CO-OPs-koppels.

EXTRA ACTIVITEITEN

Tafelgesprek / Expert meeting
Vrijdag 25 mei, 14.00 uur.
Wetenschappers, kunstenaars en studenten gaan in gesprek over kunst en sociale interactie in het tijdperk van globalisering. Met o.a. Janneke Wesseling en Roel Arkesteijn. Voorzitter: Kitty Zijlmans.
Gratis toegankelijk voor publiek.
Voertaal Engels.

Rondleiding
Zondag 10 juni, 14.00 uur.
Kitty Zijlmans geeft persoonlijk een rondleiding door de tentoonstelling The Return of the Shreds. Maximaal 25 personen. Gratis toegang. Voertaal Nederlands. Reserveren verplicht: Lydia Vermond l.vermond@lakenhal.nl of 071 516 53 60.

Gedurende deze tentoonstelling stopt het Laboratory on the Move van Ni & Zijlmans ook voor korte tijd bij Museum Het Domein in Sittard met het project Forms of Exchange. www.hetdomein.nl

Opening: donderdag 24 mei 17.00 uur in De Lakenhal in Scheltema door Garrie van Pinxteren.

De Lakenhal in Scheltema Marktsteeg 1, Hoek Oude Singel, Leiden
Open 25 mei t/m 29 juli di t.m. zo van 12.00 tot 17.00 uur Toegang tentoonstelling gratis