Universiteit van Amsterdam

Nederlands Instituut in St. Petersburg viert 10-jarig bestaan met Nederlandse week

Gepubliceerd op 3 mei 2007

Het Nederlands Instituut in St. Petersburg (NIP) viert van 25 tot 30 mei 2007 zijn tienjarig jubileum. Wetenschap en cultuur staan tijdens de viering centraal onder het motto 'Met het oog op Nederland'. Sint-Petersburg is de stad van geschiedenis, literatuur, musea en prachtige residenties. Deze culturele aspecten worden tijdens de jubileumweek in St. Petersburg onder de loep genomen. Maar door Nederlandse ogen of Met het oog op Nederland.

Prof. dr. Thomas Vaessens, hoogleraar Moderne Nederlandse Literatuur aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Huizinga Instituut spreekt tijdens de openingsbijeenkomst op 25 mei de jubileumrede Russische literatuur in Nederland en Nederlandse literatuur in Rusland uit. Verder is onder anderen prof. dr. Jaap Zwemmer, rector magnificus van de UvA, te gast. De Nederlandse muziekgroep Spleen van zanger/componist Tom Wolkers geeft tijdens de jubileumweek twee concerten in St. Petersburg. Ook presenteert het NIP een jubileumboek en een film over het NIP.

Tijdens de Nederlandse week wordt ook een speciale tentoonstelling geopend in de Petrus en Paulus Vesting getiteld: Verstilde momenten. Uit de Nederlandse Collectie De Bock. Het gaat om Russische ansichtkaarten van voor de Revolutie in 1917. Deze collectie met meer dan 3.000 oude ansichtkaarten uit Rusland was van de Nederlandse slavist Harry de Bock en werd in 2005 in Amsterdam ontdekt door Wim Bosch van boekhandel Pegasus. Bosch verzorgt tijdens de opening van de tentoonstelling op 26 mei een lezing over de verzameling van De Bock.

Over het NIP

Het NIP is in 1997 opgericht door zes Nederlandse universiteiten: de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. De UvA is penvoerder. Het NIP heeft als doel om de wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en Rusland te bevorderen. Het instituut verzorgt wetenschappelijke onderwijs- en onderzoeksprogramma's, beheert beurzenprogramma's en ondersteunt Nederlandse wetenschappers en studenten die in Rusland verblijven. Ook informeert het Russische studenten en onderzoekers over het Nederlandse universitaire onderwijs.

Het volledige jubileumprogramma is te vinden op de website van het NIP (zie onderstaande verwijzingen).