Universiteit van Tilburg

15 mei 2007

Innovatie en concurrentie als bronnen van welvaart en vooruitgang

Inaugurele rede Erik Brouwer aan de Universiteit van Tilburg

Nederland loopt achter in de groei van de productiviteit vergeleken met omringende Europese landen. Maar die groei kan worden gestimuleerd door een optimale verhouding tussen innovatie en concurrentie, stelt Erik Brouwer, hoogleraar Mededinging en innovatie. In zijn oratie op vrijdag 25 mei licht hij zijn onderzoek naar het bepalen van die verhouding toe.

De afgelopen 50 jaar is de Nederlandse productiviteitsgroei gemiddeld alleen maar afgenomen. Innovatie en concurrentie zijn twee belangrijke stimulansen van de groei, maar volgens Brouwer is een andere belangrijke factor over het hoofd gezien: het verband tussen innovatie en concurrentie. De wisselwerking tussen die twee factoren, hun wederzijdse stimulering en de invloed daarvan op de productiviteitsgroei is nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen. Brouwer en zijn collega's van Universiteit van Tilburg ontwikkelen een model dat het verband tussen innovatie, concurrentie en productiviteitsgroei voor Nederland in kaart brengt. Daarvoor gebruiken ze nieuwe indicatoren voor de concurrentiegraad en het niveau van innovatie. Een voorbeeld: in plaats van traditionele indicatoren voor innovatie als Research & Development en patenten, wordt gekeken naar innovatie-uitgaven en omzet uit nieuwe producten.

Nieuw model voor beter beleid
Met behulp het nieuwe model wordt onder meer de vraag beantwoord wat de optimale concurrentiegraad voor bepaalde sectoren is. Te veel concurrentie in een sector kan namelijk slecht zijn voor de innovatie en te veel innovatie is ook niet goed: Microsoft is bijvoorbeeld zo innovatief dat het bedrijf monopolist is geworden. Een andere onderzoeksvraag is of in competitieve sectoren de grote gevestigde bedrijven de innovatieve bedrijven zijn, en in minder competitieve sectoren juist kleine nieuwkomers. Maar de hamvraag blijft of innovatie en concurrentie het Nederlandse probleem van lage productiviteitsgroei kunnen oplossen. Met zijn onderzoeksresultaten verwacht Brouwer het bedrijfsleven en beleidsmakers handvatten te kunnen geven voor beter onderbouwd beleid.

Noot voor de pers
De inaugurele rede van professor Brouwer vindt plaats op vrijdag 25 mei om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Zijn leerstoel wordt gefinancierd door PriceWaterhouseCoopers en is ingebed in TILEC (Tilburg Center for Law and Economics) en het Departement Algemene Economie van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Voorafgaand aan de oratie organiseert TILEC vanaf 12.00 uur de workshop How (not) to boost innovation in zaal CZ117, Cobbenhagen Building (website: http://www.tilburguniversity.nl/tilec/events/conferences/070525/). Voor meer informatie kunt u terecht bij persvoorlichter Corine Schouten, tel. 013 - 466 2993, e-mail c.h.schouten@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/.