Van Gogh Museum

Amsterdam, 15 mei 2007

Presentatie Jan Kruis tekent Woutertje Pieterse in het Van Gogh Museum

Van 25 mei tot en met 26 augustus 2007 is op de tweede verdieping van het Rietveldgebouw de presentatie Jan Kruis tekent Woutertje Pieterse te zien. Originele schilderijen en tekeningen die striptekenaar Jan Kruis vervaardigde voor de geïllustreerde versie van Multatuliâs Woutertje Pieterse worden tentoongesteld. Aanleiding is de uitgave van dit boek (het eerste van twee delen) door De Bezige Bij.

Jan Kruis (1933) had al in 1980 plannen om Woutertje Pieterse te illustreren, maar had daar pas tijd voor toen hij stopte met het tekenen van Jan, Jans en de kinderen. Zijn drijfveer was het verhaal toegankelijker te maken en de humor ervan te accentueren. Het verhaal was te omvangrijk om in zijn geheel te illustreren, dus maakte Jan Kruis zijn eigen keuze uit de tekst. Hij maakte de illustraties in meerdere technieken en stijlen. Realistische acryl- en waterverftekeningen worden afgewisseld met striptekeningen. Andere illustraties lijken vooral op klassieke pentekeningen of etsen. Zelf typeert hij het als een âgrafische multimediashowâ.

Woutertje Pieterse gaat over de onbevangen, maar onbegrepen Woutertje die opgroeit in een kleinburgerlijk 19de-eeuws milieu in Amsterdam. Als hij leest over de roverhoofdman Glorioso en van zijn leraar, Meester Pennewip, de opdracht krijgt een gedicht te maken, wordt hij geïnspireerd tot het Rooverslied. De inhoud daarvan schokt zijn familie en kennissen hevig. Met vele andere levendige gebeurtenissen en treffende personages geeft Multatuli een mild-satirisch beeld van het bekrompen 19de-eeuwse burgerdom. Tegelijkertijd schetst hij een boeiend psychologisch portret van een kind, iets dat in zijn tijd uniek was.

Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, 1820-1887) werd bij zijn leven al beroemd door zijn Max Havelaar (1860). In die roman beschreef hij de misstanden in Nederlands-Indië die hij daar als ambtenaar had meegemaakt. Het succes deed hem besluiten om schrijver te worden, in de hoop daarmee sociale verbeteringen teweeg te kunnen brengen.

De geschiedenis van Woutertje Pieterse was aanvankelijk geen roman. Het verhaal maakte deel uit van Multatuliâs belangrijkste werk, de Ideën (1862-1877). Deze zeer gevarieerde verzameling van ruim 1300 teksten, onder meer essays, sprookjes en brieven, werd gepubliceerd in zeven delen. Woutertje Pieterse loopt er als een vervolgverhaal doorheen. Pas in 1890, na de dood van Multatuli, besloot zijn weduwe Woutertje Pieterse als afzonderlijk boek uit te geven.

Woutertje Pieterse - gebonden - 128 pagina's - fullcolour geïllustreerd - formaat 40 x 28 cm - ⬠29,90 - ISBN 978 90 234 2279 2. Verkrijgbaar in de museumwinkel, via www.vangoghmuseumshop.com en in de boekhandel.

Activiteiten
Kinderworkshop Hoe maak je een strip?
Op 26, 27 en 28 mei 2007 kunnen kinderen (6-12 jaar) meedoen aan de workshop Hoe maak je een strip in het atelier van het Van Gogh Museum. Meer informatie vindt u op www.vangoghmuseum.nl/kinderen.

Signeersessies
Op 4 juli, 8 augustus en 26 augustus tussen 14 en 16 uur signeert Jan Kruis in de tentoonstellingszaal.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: T +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl.